Farligt avfall-bilen besöker 38 platser i Örebro Kommun

Mellan den 6–16 maj besöker Farligt avfall-bilen 38 platser runt om i Örebro Kommun. Detta skriver man i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 4 maj 2024 · 13.21.
Foto: Fredrik Kellén - Örebro Kommun
Foto: Fredrik Kellén – Örebro Kommun

Örebro Kommun skriver i ett pressmeddelande att mellan den 6–16 maj besöker Farligt avfall-bilen 38 platser runt om i kommunen. Detta då även de som inte har möjlighet att ta sig till en återvinningscentral kan lämna in sitt farliga avfall.

Det brukar komma mellan 300–500 besökare totalt till Farligt avfall-bilen. De lämnar in både elektronik och blött farligt avfall, som till exempel färg. Farligt avfall-bilen brukar samla in ungefär 1,5 ton varje vår och höst. Detta avfall gör skada på miljön och människors hälsa om det slängs på fel plats.

— Tjänsten är till för dem som inte kan ta sig till kommunens återvinningscentraler och för att underlätta för alla att sortera farligt avfall rätt, säger Ola Eklöf, enhetschef för Kundservice Avfall och fortsätter:

Annons ▾

— Farliga ämnen kan finnas i väldigt små mängder i olika produkter, redan vid små mängder kan de göra stor skada om de hamnar fel. Hushållen är skyldiga att sortera ut sitt farliga avfall från övrigt hushållsavfall och det är viktigt att det lämnas in på rätt sätt och på rätt plats, avslutar Ola Eklöf.

Det här kan du lämna till Farligt avfall-bilen.

  • Farligt avfall, till exempel lösningsmedel, målarfärg, lack/lasyr, penseltvätt och träolja. Lämna gärna farligt avfall i originalförpackningen. Märk upp förpackningen tydligt om det inte är originalförpackningen.
  • Elavfall som till exempel batterier, lågenergilampor, elektroniska leksaker, elvispar, hårtorkar, mobiltelefoner, mikrovågsugnar. Farligt avfall-bilen kan tyvärr inte ta emot större elavfall och vitvaror.

Det går även att lämna in farligt avfall på någon av kommunens återvinningscentraler. Se schemat med datum, tider och platser på orebro.se/farligtavfallbilen.

Vad är farligt avfall?

Kvicksilver

Äldre termometrar, vissa batterier, lysrör, lågenergilampor och en del elektriska produkter innehåller kvicksilver. Det är ett av de farligaste miljögifterna som finns. En tesked kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor svensk sjö. Kvicksilver lagras i kroppen både hos människor och djur.

Färger

Äldre färger innehåller ofta tungmetaller och moderna färger kan innehålla konserveringsmedel och nonylfenol som det tar lång tid att bryta ner i naturen.

Olja

Olja är det vanligaste farliga avfall som lämnas till återvinningscentralerna. Det mesta är spillolja från byte av motorolja på bilar. Det innehåller giftiga ämnen och kan även innehålla tungmetaller, bland annat bly. Det tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner dessa ämnen.

Kemikalier

Kemikalier, som kan finnas i rengöringsmedel, tändvätska och bekämpningsmedel, kan bland annat ge cancer och påverka arvsmassan och djurs och människors förmåga att fortplanta sig (få barn). Även små mängder kan ge allvarliga skador.

Läkemedel

Läkemedel hör inte hemma i naturen. Kommunala reningsverk och enskilda avloppsbrunnar är inte byggda för att rena avloppsvattnet från medicinrester. Överblivna läkemedel lämnas till apoteket.

FIKK - För att alla behövs