Vårdförbundet varslar om strejk i fem regioner

Idag den 21 maj varslar Vårdförbundet runt 2000 medlemmar i fem regioner om strejk. Strejken inleds den 4 juni klockan 11:00.

· Publicerad: 21 maj 2024 · 09.31.
Arkivbild

Vårdförbundet skriver idag att man varslar om strejk i fem regioner. Strejken kommer att inledas den 4 juni klockan 11:00. Detta besked kommer dagen efter man utökade sin övertidsblockad, något som bland annat påverkar medlemmar i Örebro Kommun.

Vårdförbundets varsel om strejk rör runt 2000 medlemmar och oorganiserade i de fem regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Varslet omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.

Annons ▾

— Vi har valt att varsla om strejk på de här sjukhusen av flera skäl. De är stora arbetsgivare och har ett omfattande ansvar för den arbetsbelastning och de arbetstider som vi vill förbättra. Vi har också många medlemmar på dessa sjukhus, och det finns alternativ för patienter som söker vård för de verksamheter vi tar ut i strejk, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

Strejken omfattar följande yrkesgrupper

Strejken inleds den 4 juni klockan 11 och omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Generellt undantas psykiatri och enheter som vårdar barn av detta varsel. För att minimera negativa konsekvenser av konflikten har Vårdförbundet gjort ansvarsfulla överväganden för att åtgärderna inte ska medföra fara för människors liv eller för bestående ohälsa.

— Vi har i våra varsel tagit ansvar genom att ange undantag för att upprätthålla vård för exempelvis cancerdiagnoser, vård för barn och för livshotande tillstånd. Nu har arbetsgivarna två veckor på sig att förbereda och anpassa sig så att de fortsatt kan erbjuda medborgarna en god hälso- och sjukvård. Det är viktigt att de tar det arbetet på allvar, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Sedan den 25 april råder övertids- mertids- och nyanställningsblockad för 63 000 medlemmar i landets regioner och fyra bolag, samt sedan den 20 maj för ytterligare 5000 medlemmar i kommunal hälso- och sjukvård i 29 kommuner. Detta ligger kvar men från den 4 juni klockan 16 hävs nyanställningsblockaden i regionerna samt vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

FIKK - För att alla behövs