Nu har Vårdförbundets strejk dragit igång

Vårdförbundet skriver i ett pressmeddelande att idag klockan 11:00 inleddes deras strejk för kortare arbetstid. Bakgrunden är en konflikt med SKR/Sobona.

· Publicerad: 4 juni 2024 · 21.22.
Arkivbild

Idag klockan 11:00 inleddes Vårdförbundet sin strejk. Den omfattar universitetssjukhusen i fem regioner samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Anledningen till strejken är att man vill korta ner arbetstiderna.

— Vi är med befolkningen genom hela livet – från BB till livets slut. Vår strejk handlar om patienterna. Det handlar om att rädda svensk offentlig sjukvård och samtidigt få möjlighet att orka jobba ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Annons ▾

Detta är bakgrunden till konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona

Strejken rör medlemmar och oorganiserade i de fem regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Den omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.

Bakgrunden till konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona är att förhandlingarna om en ny huvudöverenskommelse strandat. Vårdförbundets viktigaste krav är en långsiktig lösning med kortare arbetstid, eftersom många av medlemmarna blir sjukrivna eller går ned i deltid för att orka. I ett första steg vill Vårdförbundet se 75 minuters förkortad arbetstid per vecka, en kvart om dagen, eller runt 8 dagar på ett år. Detta finns i kollektivavtal Vårdförbundet tecknat i privat sektor och hos fackförbundet Kommunal.

FIKK - För att alla behövs