Örebro är länets bästa kommun att leva i

Örebro är länets bästa kommun att leva i, i en ranking sammanställt av nyhetsmagasinet Fokus kommer Örebro kommun på plats 27.

· Publicerad: 27 juni 2024 · 14.37.
Arkivbild: Martin Avedal

Svenska nyhetsmagasinet Fokus har sedan 2006 rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Nu är årets undersökning klar skriver man i ett pressmeddelande. Örebro kommun återfinns på 27:e plats och är den bästa i Örebro län.

Ett på årets lista återfinns Umeå med fjolårsvinnaren Luleå som tvåa och Karlstad som trea. Precis som förra året är den genomförd i samarbete med analysföretaget Infostat.

Annons ▾

Har jämförts i nio huvudkategorier

Alla Sveriges 290 kommuner har jämförts i nio huvudkategorier, bland annat privatekonomi, trygghet, jobb samt kommunikation och infrastruktur. Även i år står Norrland sig starkt.

— Det är tydligt att Norrland vinner mycket på frånvaron av utsatta områden och den begränsade gängkriminaliteten. Inte minst i kombination med relativt låga bostadspriser, säger Fokus chefredaktör, Jon Åsberg

Örebro högst raknad i länet

I Närke rankas Örebro högst före Kumla. I den totala rankingen hamnar Örebro på plats 27 medan Kumla på 32. Laxå hamnar på plats 271, vilket också är de sämsta i Örebro län.

Bäst att leva-rankningen har utvecklats varje år sedan starten. De nio kategorierna viktas olika där privatekonomi väger tyngst och står för 21 % av resultatet. Dessutom är Bäst att leva mer individualiserat än tidigare år och stannar inte längre vid kommungränsen.

 — En viktig del i hur kommunernas betyg räknas ut är att metoden utgår från hur det ser ut i alla lokalområden och stadsdelar. Man bor på och flyttar till en plats, inte ett visst administrativt område. Stadsdelarna varierar enormt och påverkas av alla möjliga faktorer i närområdet, oavsett om järnvägsstationen eller det utsatta området råkar ligga på andra sidan en kommungräns. Kommunernas betyg är det sammanvägda värdet av alla olika lokalområden i kommunen, säger Peter Santesson Vd för Infostat.

För att läsa hela rankingen kan man klicka här.

FIKK - För att alla behövs