Blandade känslor om Axel Foleys återkomst till Beverly Hills

Onsdagen den 3 juli hade Eddie Murphys nya film Snuten i Hollywood: Axel F premiär på Netflix, här kommer Örebro Tribunes omdöme.

· Publicerad: 5 juli 2024 · 15.10.
Foto: Netflix

Onsdagen den 3 juli hade Snuten i Hollywood: Axel F premiär på Netflix. Det är den fjärde långfilmen och den första på 30 år med den rappkäftade Detroitpolisen Axel Foley. Eddie Murphys paradroll som gjorde honom till en stor stjärna på 80-talet.

Det här är andra gången som Eddie Murphy försöker damma av Alex Foley för att återuppliva sin karriär. Första gången var 1994 när Snuten i Hollywood 3 släpptes. En film som sågades av kritikerna och saknade all den charm som återfinns i filmerna från 80-talet.

Annons ▾

Handling – Snuten i Hollywood: Axel F

Axel Foley jobbar fortfarande som polis i Detroit och efter att ha stoppat ett rån i NHL-laget Detroit Red Wings hemmaarena får han ett samtal från sin vän Billy Rosewood. Foleys dotter som han inte längre har kontakt med kan vara i fara.

Dottern utreder ett mord på en polis som hon misstänker var korrupt. Axel Foley måste återigen beges sig till glamorösa Beverly Hills. Och han är inte långt borta från trubbel då han får torpeder och karteller efter sig.

Omdöme

Det är 1984 och Eddie Murphys första film där han axlar huvudrollen har precis haft premiär. Murphy som redan innan premiären av Snuten i Hollywood var en talangfull komiker skulle på allvar slå igenom och bli ett av de största namnen inom filmindustrin. Men i början av 90-talet var han en fallande stjärna och efter superfloppen Pluto Nash från 2002 har han nästan fallit i glömska.

Snuten i Hollywood: Axel F är som sagt Murphys andra försök att rädda upp karriären, men bara några år tidigare kom även En prins i New york 2 som också är en uppföljare till en framgångsrik 80-tals rulle med Murphy. Det är ett tappert försök men frågan är inte om tåget redan har gått för Murphy.

Självklart ska jag erkänna att jag ryckte på ögonbrynet när jag såg att det skulle komma en ny Snuten i Hollywood. De två från 80-talet är bra där jag till och med kan erkänna att Snuten i Hollywood 2 är en guilty pleasure, ettan är ju trots allt bättre.

Och visst innehåller Snuten i Hollywood: Axel F flera speciella ögonblick. När Taylour Paiges karaktär blir utknuffad i bil från ett parkeringsgarage var det obehagligt spännande. Samt att man hela tiden driver med Beverly Hills som får representeras av stroppiga kvinnor och deras små hundar som behandlas som bäbisar.

Men annars var filmen rätt så trött med tråkiga actionscener, Eddie Murphy försöker vara rolig men charmen och spänningen är helt borta. Handlingen är mest bara straight forward och skurkarna tråkiga. Till och med Brigitte Nielsens Karla Fry lämnade ett större intryck i Snuten i Hollywood 2.

Slutsats

Snuten i Hollywood: Axel F är ett försök för Eddie Murphy att väcka liv i sin karriär. Men 80-talet var många, många årtionden bort och den så allt rappkäftade komikern är inte längre något household name i Hollywood.

Visst kan filmen funka som en tillfällig nostaligitripp då många karaktärer återvänder i den här uppföljaren. Men vill man verkligen minnas 80-talet kan man lika gärna kolla på Snuten i Hollywood, då får man se en Eddie Murphy när han var som bäst.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
2

FIKK - För att alla behövs