Örebro kommun informerar om sjukdomen mpox

Örebro kommun har under gårdagen informerat om sjukdomen mpox på sin hemsida. Det är baserat på information från Folkhälsomyndigheten.

· Publicerad: 20 augusti 2024 · 14.18.
Arkivbild - Örebro - Kommun - Rådhuset
Arkivbild

Med anledning av spridningen av mpox i flera afrikanska länder har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer för inresande i Sverige och för resande som planerar att åka till områden där smittspridning pågår.

De som planerar att resa ska ta reda på om området har smittspridning och undersöka om vaccination kan vara aktuellt. För att skydda sig ska nära kontakter undvikas.

Annons ▾

Den som varit i områden med smittspridning ska vara observant på symptom i tre veckor efter hemkomst. Om man vet att man varit i kontakt med en person som har eller misstänks ha smittan ska vården kontaktas även om inga symptom visat sig.

Uppsök sjukvården vid misstänkt smitta

Det är viktigt att söka kontakt med sjukvården för att få en bedömning och eventuellt testas om man upplever symtom som kan vara förenliga med mpox.

Fakta om mpox

Mpox är en allmänfarlig infektionssjukdom som kan överföras mellan djur och människor och mellan människor. Sjukdomen förekommer främst i Central- och Västafrika.

Vanliga symptom:

  • blåsor, sår och utslag på huden
  • svullna lymfkörtlar
  • feber

Sjukdomen läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor. Det finns vaccin och läkemedel med effekt mot infektionen.

FIKK - För att alla behövs