Höga halter av metaller i svamp från Lekebergs kommun

Barn och gravida i Lekebergs kommun bör vara försiktiga med att äta svamp som plockats i området. I svampen gömmer sig nämligen höga halter av metaller.

· Publicerad: 2 september 2024 · 18.34.
Arkivbild

Arbets- och miljömedicin i Örebro rapporterar att barn och gravida bör vara försiktiga med att äta svamp som plockats i Lekebergs kommun. Detta efter att ha analyserat svamp, bär och frukt i kommunen. Man har upptäckt att det gömmer sig höga halter av metaller i svampen skriver Region Örebro län på sin hemsida.  

Arbets- och miljömedicin i Örebro har under hösten 2023 genomfört en omfattande analys av bär, frukt och svamp från Lekebergs kommun för att öka kunskapen om eventuella hälsorisker vid intag av dessa livsmedel. Undersökningen har fokuserat på att identifiera halter av metaller, med särskilt fokus på arsenik, bly och kadmium.

Annons ▾

Barn och gravida särskilt känsliga

I Lekebergs kommun är halterna av arsenik naturligt förhöjda på grund av förekomsten av alunskiffer i marken. Växter och svampar tar upp dessa metaller från jorden under sin tillväxt, vilket kan leda till onödig exponering för de som konsumerar grödor och svamp från områden med förhöjda metallhalter.

Barn och gravida kvinnor är särskilt känsliga för de skadliga effekterna av arsenik, men även bly och kadmium utgör betydande hälsorisker.

Högsta halterna i svamp

Metallanalysen som genomfördes på laboratoriet vid Arbets- och miljömedicin visar att halterna av metaller i bär, frukt och svamp från Lekebergs kommun generellt sett är låga. De högsta halterna av flera metaller, inklusive bly, återfanns i svamp.

— För att minska exponeringen för bly och andra metaller rekommenderas att barn och gravida kvinnor begränsar sitt intag av svamp, som genomgående innehåller högre metallhalter, säger miljöhygieniker Maria Klasson på Arbets- och miljömedicin i Örebro.

För friska vuxna bedöms det inte finnas några hälsorisker som kräver begränsningar av intaget av bär, frukt eller svamp från området.

FIKK - För att alla behövs