Brister vid rekryterings- och anställningsprocess på fritidsgård

Nu kan Örebro kommun presentera sin rapport om de brister i rekryterings- och anställningsprocessen på en fritidsgård i Örebro.

· Publicerad: 5 oktober 2024 · 14.03.
Arkivbild

Nu kan Örebro kommun presentera sin rapport om de brister i rekryterings- och anställningsprocessen på en fritidsgård i Örebro. Bakgrunden till granskningen är alla de avslöjandena som framkom efter att ett misstänkt övergrepp på en flicka inträffade på fritidsgården i juni.

Örebro kommun skriver att med anledning av ett misstänkt övergrepp på en av kommunens fritidsgårdar uppstod frågor runt rekrytering och anställning. Kommundirektören beställde en extern granskning av kommunens rekryteringsprocess i stort och på den aktuella fritidsgården.

Annons ▾

— Rapporten visar att det trots övergripande riktlinjer och rutiner om rekrytering finns brister som behöver åtgärdas. Bland annat handlar det om intern kontroll och att rekryteringsprocessen ska gå att följa och granska för att säkerställa att den gått rätt till. Vi har ett förbättringsarbete att göra, både inom kommunens rutiner och kontroller i rekryterings- och anställningsprocessen och inom den granskade verksamheten, säger Peter Larsson, kommundirektör.

Otydliga rutiner på den aktuella fritidsgården

Den externa granskningen konstaterar att det är svårt att följa rekryterings- och anställningsprocessen på den aktuella fritidsgården där det framgår att vissa kontrollmoment inte har genomförts.

— Inom Kultur- och fritidsförvaltningen, dit fritidsgårdarna hör, ser vi allvarligt på de brister som har uppdagats. Vi kommer att se över hur vi kan förtydliga vilka regler och rutiner som gäller så att det blir enkelt att göra rätt när det gäller rekrytering och anställningar, säger Anna Nordlund, förvaltningsdirektör Kultur- och fritidsförvaltningen.

Åtgärder av Örebro kommun

En del åtgärder har redan genomförts, till exempel har stödmaterialet för rekrytering förtydligats vad gäller identitetshandlingar, utdrag ur belastningsregistret och referenstagning.

Rapporten kommer att generera ytterligare åtgärder både på central och lokal nivå inom Örebro kommun.

— Att vi har tillit och förtroende för våra medarbetare är grundläggande i alla våra verksamheter. Oavsett om det gäller en fritidsgård eller någon annan verksamhet ska kommunens riktlinjer och rutiner följas och du ska känna dig trygg som besökare eller mottagare av aktuell service. När vi upptäcker brister vid en granskning får vi som här ett bra underlag för åtgärder och förbättringar, konstaterar Peter Larsson.

FIKK - För att alla behövs