Så ska Örebro kommun jobba mot hemlöshet

Örebro kommun ska framåt jobba mer vräkningsförebyggande. Dessutom ska socialnämnderna arbeta mer med gemensamma insatser för hemlösa.

· Publicerad: 14 oktober 2024 · 09.55.
Arkivbild

Under måndagen kunde Örebro kommun på sin hemsida presentera hur de ska jobba mot hemlöshet. Det finns flera punkter i deras pressmeddelande bland annat utveckling av Kvarbo och samverkan med Porten.

— Kommunen ska framåt jobba mer vräkningsförebyggande. Dessutom ska socialnämnderna arbeta mer med gemensamma insatser för hemlösa. Detta enligt övergripande strategier och budget som Kommunfullmäktige beslutade om i juni, skriver Örebro kommun.

Annons ▾

Utveckling av Kvarbo och mer gemensamt arbete

Två uppdrag bedöms vara de främsta åtgärderna för ett bättre fungerande och mer förebyggande arbete mot hemlöshet. Det ena handlar om att utveckla Kvarbo medan det andra handlar om att de så kallade socialnämnderna ska arbeta mer gemensamt i insatser för hemlösa.

Kvarbo är ett pågående samarbete mellan ÖBO och kommunens olika sociala nämnder, som ska jobbar vräkningsförebyggande.

Socialnämnden, Vård- och omsorgsnämnden, Funktionsstödsnämnden och Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden har alla ansvar som socialnämnder och behövs i arbetet mot hemlöshet.

— Att utveckla Kvarbo och satsningen för att arbeta mer gemensamt bedömer jag är de åtgärder som skulle ger störst effekt i arbetet mot hemlöshet i Örebro, säger Lisa Hedbrant, samordnare för hemlöshetsstrategin.

Brukarstyrda brukarrevisioner

Två nya brukarstyrda brukarrevisioner startar under oktober. En brukarstyrd brukarrevision är ett arbetssätt där tidigare brukare med egen erfarenhet får undersöka hur nuvarande brukare upplever en verksamhet. Arbetet samordnas av en aktör från civilsamhället.

Den ena revisionen handlar om hemlösheten i Örebro i ett bredare perspektiv, och vad som behövs ytterligare i hemlöshetsarbetet. Den andra revisionen berör härbärgesverksamheterna Gnistan och Hjorten.

Samverkan med Porten

Samverkan med mötesplatsen Porten sker idag i flera av kommunens verksamheter. Ett arbete pågår för att formalisera samarbetet genom Idéburet offentligt partnerskap (IOP).

IOP är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål. Den här sortens överenskommelse används för att ge större förutsättningar för att planera utveckling tillsammans.

Samverkan med Stadsbyggnadsförvaltningen

Ett arbete tillsammans med Stadsbyggnadsförvaltningen har påbörjats för att säkerställa att sociala aspekter i samhällsplaneringen arbetas med mer kontinuerligt än tidigare.

FIKK - För att alla behövs