Förslag i Kumla – slå ihop åtta förskolor och en skola
Kumla kommun kunde under onsdagen presentera resultatet av en utredning, man föreslår att slå ihop åtta förskolor och en skola med andra enheter.
Kumla kommun kunde under onsdagen presentera resultatet av förskole- och skolutredningen som de genomfört. Man kommer att förslå att sju förskolor, pedagogisk omsorg och en skola slås ihop med större enheter skriver man i pressmeddelande.
— Kumla kommun presenterar nu resultatet av förskole- och skolutredningen som ger en ny riktning för kommunens förskolor och skolor. Målet är att skapa stabila, likvärdiga och kvalitativa förskolor och skolor för alla barn i kommunen, skriver man.
Annons ▾
Antalet barn minskar kraftigt i kommun
Precis som i resten av Sverige står Kumla kommun inför en betydande utmaning: de demografiska förändringarna visar att antalet barn minskar kraftigt. För att säkerställa att alla barn och elever får en likvärdig och kvalitativ utbildning, samtidigt som resurser används effektivt, har kommunen genomfört en omfattande utredning. Nu är den färdig och det finns konkreta förslag på hur förskole- och skolstrukturen kan möta kommunens framtida behov.
— Vi behöver agera långsiktigt och ansvarsfullt. Färre barn innebär att vi måste tänka nytt kring våra förskolor och skolor, både ur ett ekonomiskt men framför allt ur ett pedagogiskt perspektiv. Vårt fokus är att skapa likvärdiga möjligheter för alla barn. Genom att samla resurser och kompetens till större och starkare enheter kan vi garantera en högre kvalitet, samma möjligheter för alla barn och en bättre ekonomi. En likvärdig skola för alla helt enkelt! Det här är ett arbete som stärker Kumlas förskolor och skolor och, säger Linda Meriloo, förvaltningschef för livslångt lärande.
Utredningen föreslår en rad förändringar som ska möta den nya verkligheten med färre barn som föds. Till exempel:
- Sammanslagning av förskolor: För att inte behöva minska antalet tjänster inom förskolorna och undvika tomma förskoleplatser. Mindre förskolor föreslås slås samman med större.
- Modernisering av kvarvarande och nya skolor: Bättre möjligheter att skapa moderna, inspirerande och hållbara lärmiljöer med rätt förutsättningar, till exempel teknik och specialsalar.
— Hela Sverige påverkas av de demografiska förändringarna och det känns väldigt bra att Kumla är en av de kommuner som går först och direkt möter den här utmaningen, snabbt och ansvarsfullt. Det kommer att stärka hela kommunen och vi säkerställer att alla Kumlas barn får likvärdiga förutsättningar för en bra förskola och skolgång, säger Veronica Ulfgren (S), ordförande i nämnden för livslångt lärande.
Efter en noggrann genomlysning föreslås sju förskolor, pedagogisk omsorg och en skola slås ihop med större enheter, samtidigt som nybyggnation och samlade resurser på kvarvarande skolor gör barnens utbildning mer kvalitativ.
Förskolor:
- Borgens förskola
- Hardemo förskola
- Solhaga förskola
- Solgläntans förskola
- Kvarngårdens förskola
- Pedagogisk omsorg Trollskogen
- Myggans förskola
- Duvans förskola
Skolor:
- Hardemo skola
I samband föreslås även att kommunens omsorg på obekväm tid, som idag finns i en separat enhet, Björnen, integreras med barnen på Norrgårdens förskola i den nya förskolan Regnbågen.
För förskolorna 1-6 föreslås sammanslagningarna ske höstterminen 2025, och förskolorna 7-8 våren 2026. För Hardemo skola är förslaget höstterminen -25.
Vårdnadshavare som önskar annan placering än den förvaltningen föreslår kommer självklart att ha möjlighet att ansöka om det. Förändringarna säkerställer att varje barn i kommunen får en trygg och ändamålsenlig miljö att växa och lära i, efter sina egna behov. Dessutom möjliggör åtgärderna för en högre andel förskollärare och ämnesbehöriga lärare.
— Nu kommer vi att arbeta med att se till att alla vårdnadshavare och personal får all den information de behöver och möjlighet att få ställa frågor och känna sig trygga i processen. Som med alla förändringar kan det finnas oro och många funderingar och vi finns här för att möta det på bästa sätt, säger Linda Meriloo.