Örebro universitet gav festmat till Stadsmissionen

I onsdags fattade ledningen för Örebro universitet beslut om att ställa in den akademiska högtiden, maten valde man ge bort till Stadsmissionen.

· Publicerad: 7 februari 2025 · 18.43.
Foto: Maria Elisson/Örebro universitet

Festmenyn till 400 gäster på Örebro universitet omvandlades till 300 portioner svampsoppa och 150 bakpotatis med tillbehör för besökare på Stadsmissionen i Örebro under fredagen. Detta skriver universitet i ett pressmeddelande.

— Jag är väldigt glad för att vi kunde bidra med att stötta Stadsmissionen i deras verksamhet, säger Jens Ericsson, ansvarig kock för maten som skulle ha serverats på den nu inställda akademiska högtiden.

Annons ▾

Valde att ställa in den akademiska högtiden

I onsdags fattade ledningen för Örebro universitet beslut om att ställa in den akademiska högtiden lördagen 8 februari. ”Örebro är en stad i sorg och jag hoppas på förståelse för att vi inte genomför högtiden denna mörka och sorgsna vecka”, sa då rektor Johan Schnürer.

På fredagsförmiddagen levererades maten till Stadsmissionen i Örebro.

— Det här blev en fantastiskt trevlig överraskning, en lyx för våra gäster, säger Fredrik Erbro, verksamhetsledare på ”Porten” som varje dag har besök av mellan 80 och 100 hemlösa. Här får besökarna mat, kan vila under dagen, duscha, tvätta och välja bland skänkta kläder.

— Det känns bra för oss på Örebro universitet att få göra något konstruktivt i en så svår situation, säger Marie Brodin, kommunikationschef på Örebro universitet.

Gav maten till Stadsmissionen

Strax efter beskedet om att den akademiska högtiden var inställd kom också beslut om att maten som skulle serveras på högtiden dels skulle skänkas till Stadsmissionen, dels användas i utbildningen av studenterna på Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan.

Uppdraget att anpassa råvarorna till gästerna på Stadsmissionen gick till Jens Ericsson, general manager för det svenska kocklandslaget och RHS-alumn. Han och hans kolleger Erik Möller och Leif Klövstedt har i fyra år arbetat tillsammans med maten till den akademiska högtiden, ett uppdrag som kräver planering i mycket god tid och en övertidsvecka för själva tillredningen.

FIKK - För att alla behövs