Förslag om strängare straff för angrepp mot blåljuspersonal

Rikspolischefen välkomnar blåljusutredningens förslag om bland annat ett nytt brott för blåljussabotage.

· Publicerad: 17 januari 2018 · 22.49.
Polis-Arkiv-Blåljus-Örebro

Justitie och inrikesminister Morgan Johansson tagit emot ett delbetänkande som bland annat föreslår att ett nytt brott införs, blåljussabotage.

Det nya brottet gör det straffbart att angripa eller hindra till exempel polis eller räddningstjänst när de utför sitt arbete.

Annons ▾

Blåljusutredningen har haft i uppdrag att skapa ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner på grund av angrepp som har riktats mot bland annat polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård.
Redan i dag är det straffbart att till exempel kasta sten mot polis i samband med utryckning.
Men för att tydliggöra brottets allvar och för att stärka skyddet för blåljuspersonal föreslår utredningen att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken.

Brottet gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete.
Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Utredningen föreslår även:
Att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år och att det högsta straffet höjs från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

Att en ny bestämmelse förs in i brottsbalken som innebär att domstolen ska se särskilt strängt på fall där någon med våld eller hot har angripit en annan person på grund av dennes arbete.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Betänkandet ska nu gå ut på remiss.

Blåljusutredningen tillsattes av regeringen i december 2016. Den leds av riksåklagaren Anders Perklev.
Utredningen fortsätter nu sitt arbete, bland annat med att kartlägga domstolsavgöranden som gäller polismäns rätt till ersättning vid allvarlig kränkning och föreslå de åtgärder som behövs för att säkerställa deras rätt till ersättning.

FIKK - För att alla behövs