Vapenamnesti mellan den 1 februari och 30 april

Lämna in vapen till polisen och bidra till att få bort illegala vapen från samhället.

· Publicerad: 21 januari 2018 · 21.03.

Den som lämnar in vapen under amnestin får vara anonym och riskerar inte att bli straffad för innehavet.

Det dödliga våldet med skjutvapen ökar liksom antalet insmugglade illegala vapen. Att minska illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang, säger Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin.

Annons ▾

Amnestin innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt. Den som lämnar in vapen har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet.

– Jämfört med de lagliga vapen som har licens, finns det en betydligt högre risk att de illegala vapnen missbrukas eller kommer i orätta händer för att användas vid brott. Det här är vapen som ofta förvaras bristfälligt, undanstoppade eller gömda på exempelvis vindar och i uthus, säger Joakim Norenhag.

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Tänk på säkerheten genom att skruva i sär vapnet och förpacka det i en väska eller låda under transporten till polisen. Observera att vapenamnestin endast gäller skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte av denna amnesti. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 114 14 för information och rådgivning hur man bör agera i det särskilda fallet.

På polisen.se kan du se var i ditt län du kan lämna in vapen och ammunition.

Det har genomförts tre tidsbegränsade vapenamnestier i Sverige tidigare.
1993: 17 700 vapen/16 ton ammunition
2007: 13 835 vapen/14 ton ammunition
2013: 15 132 vapen/36 ton ammunition

FIKK - För att alla behövs