ESF-projekt bidrar till simskola i Vivalla under sommaren

Som en del av ESF-projektet ”Barnutsatthet i Vivalla” kommer det under sommaren arrangeras simksola i stadsdelen skriver Örebro Kommun.

· Publicerad: 21 juni 2024 · 17.50.
Arkivbild

I sommar kommer en ny simskola att hållas för barn och ungdomar under sommarlovet. Detta skriver Örebro kommun på sin hemsida, simskolan är ett samarbete mellan Vivalla fritidsgården, Trainstation samt flera lokala föreningar i Vivalla.

Medfinansieringen till simskolan kommer från Europeiska socialfonden (ESF) som i sin tur har stöd från Europeiska unionen. Simskolan är en del av ESF-projektet ”Barnutsatthet i Vivalla” och syftar till att främja simkunnighet bland unga i Örebro.

Annons ▾

Simskolan sträcker sig över 9 veckor och drog redan igång den 10 juni skriver Örebro kommun.  

Simkunnigheten bland skolbarn minskar

Simkunnigheten bland skolbarn minskar, enligt en undersökning från Skolverket. För att få godkänt betyg i idrott och hälsa i årskurs 6 (minst betyget E) ska en elev kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg och resten på valfritt simsätt, samt kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider. Bland elever i årskurs 4, 5 och 6 på Vivallaskolan är det knappt någon som klarar av dessa betygskriterier för simning och hantering av nödsituationer vid vatten.

För att möta detta behov erbjuder sommarsimskolan extra och kostnadsfri simundervisning för barn och ungdomar som lever i barnfattigdom och vars föräldrar inte har råd att bekosta simundervisning. Syftet är att deltagarna ska få chansen att öka sin vattenvana och lära sig att simma, vilket är en livsviktig färdighet, särskilt under sommarmånaderna då många tillbringar tid vid sjöar, stränder och pooler. Denna insats är ett samarbete mellan Vivalla fritidsgården, Trainstation, och flera lokala föreningar såsom Multibasket, Falcons, BK 1.4, och Vivalla Folkets Hus.

— Med simskolan kan vi erbjuda en omfattande och tillgänglig simundervisning för barn och ungdomar i alla åldrar. Vi är oerhört glada över att kunna bidra till att öka säkerheten och välbefinnandet för våra unga invånare, säger Blanchard Butandu, projektledare för ESF projektet ”Barnutsatthet i Vivalla”.

FIKK - För att alla behövs