Sidbyte på Östra Bangatan när arbetet med Citylinjen fortsätter

Sidbyte på Östra Bangatan när förberedelserna för Citylinjen fortsätter i centrala Örebro, detta skriver kommunen i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 16 juli 2024 · 09.29.
Arkivbild: Martin Avedal

Örebro kommun skriver i ett pressmeddelande att arbetet för att förbereda Östra Bangatan till Citylinjen fortsätter enligt tidsplan. Nu är det snart dags för sidbyte. Hela arbetet på Östra Bangatan beräknas vara klart i slutet av 2024.

Måndag den 22 juli börjar flytten av arbetsområdet från den östra sidan av gatan till den västra, vilket innebär att trafiken successivt leds om till den östra sidan. Sidbytet pågår under hela veckan.

Annons ▾

— Det kommer vara fortsatt begränsad framkomlighet på Östra Bangatan och vi fortsätter därför att uppmana örebroarna att ta en annan väg. Vi ser att det är många som har tagit till sig detta, vilket har underlättat arbetena på plats. Vi vill rikta ett stort tack till örebroarna som har lyssnat på oss och för deras fortsatta samarbete, säger Tafan Farhad, projektledare för arbetet på Östra Bangatan på Örebro kommun.

Fortsatt lika begränsad framkomlighet för bilister

I och med sidbytet så är halva arbetet gjort. Tillgängligheten förbättras till alla fastigheter på den östra sidan. Samtliga vatten- och avloppsarbeten som ska göras längs sträckan är nu färdigställda. Ett körfält i vardera riktningen är fortsatt öppet och framkomligheten för bilister är därför fortsatt lika begränsad som tidigare. Hämtning och lämning vid Resecentrum görs fortfarande på västra sidan av järnvägen. Det blir fortsatt öppen för gående längs med östra sidan.

— Det är glädjande att vi följer tidplanen och nu nått halvvägs i byggnationen av Östra Bangatan. Redan nu kommer det märkas en stor skillnad med ökad tillgänglighet för gående och cykel i och med den nya gång- och cykelbanan som är en viktig del i ombyggnationen av gatan för Citylinjen, säger Henrik Emilsson, projektledare för BRT på Örebro kommun.

Arbetet längs Östra Bangatan som är delsträcka 7-8 av totalt nio delsträckor på den första etappen mellan Brickebacken och Tegnérlunden. Det är den sista stora sträckan som byggs för Citylinjen i citykärnan. Under 2024 blir sträckan mellan Brickebacken och Resecentrum klar för Citylinjen och under 2025 återstår endast två mindre delsträckor.

FIKK - För att alla behövs