Invigning av minnessten för veteraner i Örebro

Örebro kommun vill hedra alla de som under FN-flagg gjort en insats i fredens tjänst med en minnessten i Harald Forss park.

· Publicerad: 19 oktober 2024 · 10.12.
Foto: Örebro kommun

Örebro kommun vill hedra alla de som under FN-flagg gjort en insats i fredens tjänst med en minnessten i Harald Forss park. Minnesstenen invigs på FN-dagen den 24 oktober och allmänhet hälsas varmt välkomna.

Sverige har i drygt 60 år medverkat till fredsbevarande insatser i världen. Cirka 80 000 svenskar, både civila och militära, har under FN-flagg deltagit i olika internationella insatser.

Annons ▾

Örebro kommun vill nu hedra deras insatser för fred och mänskliga rättigheter med en minnessten i Harald Forss park, på Norr intill Olaus Petri kyrka. Stenen är framtagen i samarbete med Fredsbaskrarna Örebro.

Invigning den 24 oktober

Örebro kommun och Fredsbaskrarna Örebro hälsar allmänheten varmt välkomna till invigningen, som hålls på FN-dagen 2024.

  • Torsdag 24 oktober, kl. 13–14.30
  • Harald Forss Park, intill Olaus Petri kyrka i centrala Örebro, Storgatan 40

Medverkar på invigningen gör bland annat representanter för Örebro kommun, Fredsbaskrarna Örebro, Sveriges Veteranförbund, Landshövding Örebro län och I3:s tidigare regementschef. Under invigningen hålls en tyst stund och det finns möjlighet till kransnedläggning vid minnesstenen.

Musik: Hemvärnets musikkår Gullsmedshyttan
Sång: Josephine Nielsen

Betydelsefull minnesplats skapas

Minnesplatser som denna har upprättats på flera ställen i Sverige och de är betydelsefulla på flera sätt. Dels för att vi uppmärksammar de insatser som Sverige gjort för att medverka till fredsbevarande insatser i världen och de personer som bidragit i det fredsbevarande arbetet.

Dels för att vi skapar en plats för ceremonier som exempelvis Veterandagen och FN-dagen, och en plats för veteraner för att minnas kamrater som deltagit i insatser och sin egen prestation i världen.

Minnessten i Harald Forss park är tillverkad av ekebergsmarmor och har inskriptionen: Alla gav något. Några gav allt.

FIKK - För att alla behövs