Tolv råd för dig som ska köra i jul- och nyårstrafiken
Transportstyrelsen delar med sig av tolv goda råd för dig som ska ut och köra i vintertrafiken mellan jul- och nyårshelgerna.
Under jul- och nyårshelgen kommer miljontals svenskar att ge sig ut på vägarna. För några kommer det att sluta i tragedi. Varje år dör ungefär 13 personer och nästan 3 000 personer skadas i vägtrafiken mellan den 20 december och 12 januari (medeltal beräknat på de senaste 9 åren 2015-2024), enligt statistik från Transportstyrelsen.
Jul-, nyårs- och trettonhelgen är mycket trafikintensiva veckor i landet. Stora resdagar är den 21 och 22 december och det är också då det sker många trafikolyckor. Detsamma gäller för den 27 december samt den 4 och 5 januari.
Annons ▾
— I år har många möjlighet att ta långledighet. Det innebär att resandet troligen blir utsträckt över flera dagar, vilket minskar trycket på våra vägar, säger Khabat Amin, statistiker och trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.
Så såg det ut förra året
Förra jul- och nyårshelgen, den 20 december till den 12 januari, omkom 5 personer och 3 745 personer skadades i vägtrafiken, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik:
— Nästan hälften av alla olyckor har varit på vägar med isigt och snöigt väglag. Det är därför väldigt viktigt att hålla hastigheten och tillräckligt avstånd för att undvika olyckor, säger Khabat Amin.
46 procent av de skadade var fotgängare i singelolyckor och majoriteten var fallolyckor. Halka på is och snö tillsammans med ojämna ytor var orsaken bakom tre av fyra skadade fotgängare i singelolyckor.
— När det är vinterväglag är det bra att som fotgängare ta god tid på sig, använd broddar och reflexer, säger Khabat Amin.
Tolv goda råd för dig som ska ut i vintertrafiken
- Starta resan i god tid – räkna med att det under stora trafikhelgerna kan ta längre tid än vanligt.
- Planera färdvägen – så att den så långt som möjligt sker på mötesfria och säkra vägar.
- Var utvilad.
- Kör aldrig onykter.
- Håll hastighetsgränsen.
- Använd bilbälte.
- Rattsurfa inte.
- Håll avstånd.
- Ta regelbundna raster.
- Ta med extra varma kläder och något ätbart.
- Använd broddar och reflex som fotgängare.
- Ha inte bråttom när du går som fotgängare.