Samarbetet kring Hjälmaren stärks av ekonomiskt stöd
Föreningen Hjälmarsamarbetet har beviljats drygt två miljoner kronor för två nya projekt. De ska bidra till Hjälmarens utveckling.
Föreningen Hjälmarsamarbetet har beviljats drygt två miljoner kronor för två nya projekt. Föreningen drivs länsöverskridande tillsammans med länsstyrelser och kommuner kring Hjälmaren med syfte att samordna Hjälmarens utveckling skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.
— Det känns jättebra att föreningens arbete är i gång och börjar ge resultat. Med de här projekten visar vi inte bara att det är möjligt att arbeta tillsammans över kommun- och länsgränser, utan även att samarbetet lönar sig rent ekonomiskt också, säger Kemal Hoso (S), ordförande för Hjälmarsamarbetet och kommunalråd med rotelansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro kommun.
Annons ▾
Projekten som fått stöd
- Kunskapsbaserad samverkan för klimatneutralitet och social hållbarhet i Hjälmarlandskapet, som syftar till att utveckla ett arbetssätt där myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och lärosäten möts och tillsammans identifierar lösningar för att uppnå klimatneutralitet samtidigt som bland annat social och ekonomisk hållbarhet uppnås lokalt i landskapen runt sjön Hjälmaren.
- Hjälmaren: institutionell påverkan och samverkan, som syftar till att utforska vilka institutionella förändringar som krävs för att uppnå en hållbar vattenhantering i Hjälmaren och till påbörja skapandet av en aktörsgrupp med kapacitet att föreslå de åtgärder som krävs.
Projekten drivs tillsammans med bland annat Örebro universitet och Hjälmarens vattenvårdsförbund.
Samarbete lönar sig
Föreningen Hjälmarsamarbetet bildades i februari 2024 av de kommuner, länsstyrelser och destinationsbolag som ligger kring Hjälmaren med syftet att bedriva Hjälmarens utvecklingsarbete inom landsbygdsutveckling, friluftsliv, besöksnäring, maritim utveckling, naturmiljö, kulturmiljö, vattennivå- och kvalité samt fiske.
— Ska vi lösa de utmaningar som Hjälmaren har samtidigt som vi tillvaratar dess potential inom till exempel landsbygdsutveckling och besöksnäring på ett hållbart sätt måste vi arbeta tillsammans. Kan vi dessutom göra det på ett sätt där vi kan växla upp satsade kommunkronor genom extern finansiering är det ännu bättre, säger Johan Söderberg (S), vice ordförande för Hjälmarsamarbetet och kommunstyrelsens ordförande Katrineholms kommun.
Föreningen ska samordna deltagande organisationers arbete kring Hjälmaren och verka för lokal förankring och samverkan med bland annat civilsamhälle, näringsliv och markägare samt verka för samverkan och samordning mellan kommuner, regioner, länsstyrelser och destinationsbolag med fokus på Hjälmaren.
— Att vi tillsammans arbetar för att hantera klimatförändringarnas konsekvenser lokalt parallellt med att vi utvecklar arbetssätt för till exempel hållbar vattenanvändning och social och ekonomisk hållbarhet är jätteviktigt för att omställningen till ett hållbart samhälle ska vara legitim, säger Gustav Axberg, projektledare på Örebro kommuns Miljö- och stadsbyggnadsförvaltning.
Föreningen Hjälmarsamarbetet
Hjälmarföreningen består av Arboga kommun, Eskilstuna kommun, Katrineholms kommun, Vingåkers kommun, Örebro kommun, Länsstyrelsen Västmanland län, Länsstyrelsen Södermanland län, Länsstyrelsen Örebro län, Destination Eskilstuna, Örebrokompaniet och Katrineholm.