Är din nya kompis ID-märkt?

Under sommarmånaderna är det många som har fått hem en ny hundvalp eller kattunge, och det finns många saker man bör tänka på under den första tiden.

· Publicerad: 15 september 2015 · 09.46.

Under sommarmånaderna är det många som har fått hem en ny hundvalp eller kattunge, och det finns många saker man bör tänka på under den första tiden.

För nya djurägare är det inte alltid lätt att veta att djuret behöver ID-märkas, registreras, vaccineras och avmaskas. Det är bland annat krav på att hundar ska vara ID-märkta, och det är lämpligt att även låta ID-märka och registrera katten.

Annons ▾

Under sommarmånaderna är det många nya valpar och kattungar som får en ny ägare. De senaste åren har ca 16 000 hundar registrerats under sommarmånaderna juni till augusti varje år. Antalet kattungar som kommer till nya hem är inte känt, eftersom det inte är obligatoriskt att ID-märka och registrera katter. Veterinärer rekommenderar dock starkt att man låter ID-märka sin katt, i synnerhet om den kommer att vistas ute.

”Det händer ofta att vi får in upphittade katter med allt från lindriga till allvarligare skador. I de fall katten saknar ID-märkning har vi ingen möjlighet att få kontakt med ägaren för att diskutera vidare vård. Det innebär att ägaren till en omärkt katt med så svåra skador att den måste avlivas, eller som lämnas in död, kanske aldrig får besked om vad som har hänt med den försvunna familjemedlemmen”, säger Nathalie Sjögren, leg veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar vid AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

ID-märkning av hundar görs numera vanligen i form av ett mikrochip som placeras innanför huden mellan hundens bogblad. Det är även möjligt att märka hunden med en tatuering, vilket dock inte är godkänt vid utlandsresa. Ofta har uppfödaren ordnat ID-märkning av valpen och den nya ägaren behöver endast anmäla ägarskapet till det nationella registret hos Jordbruksverket, och med fördel även till Svenska Kennelklubbens register.

Katter kan märkas med tatuering till exempel i samband med kastration, eller med mikrochip, och ägaranmälan görs till Svenska Kennelklubben som också sköter om kattregistret. Även Sverak håller ett frivilligt register för kattägare. Viktigt att komma ihåg att ID-märkning av hundar och katter endast får utföras av veterinär.

Vaccinering
För en god start i livet bör valpar och kattungar vara vaccinerade mot ett antal smittsamma sjukdomar. Katter vaccineras mot kattpest samt kattsnuva, och hundar mot de allvarliga infektionerna valpsjuka, parvovirus samt smittsam leverinflammation. Ofta ingår även vaccin mot kennelhosta. Grundvaccinationen omfattar två doser vid ca 8 och 12 veckors ålder samt en dos vid ett års ålder. Därefter upprepas vaccinationerna regelbundet för att djuret ska ha skydd livet ut.

”Det är viktigt att valpen eller kattungen är frisk när den ska vaccineras, annars riskerar man inte bara att vaccinet inte har önskad effekt utan i värsta fall att djuret även kan bli allvarligt sjukt”, säger Nathalie Sjögren.

Avmaskning
Avmaskning mot spolmask görs under de första levnadsveckorna. Seriösa uppfödare lämnar besked om vaccinations- och avmaskningsstatus för valpen eller kattungen i samband med att den flyttar till sin nya ägare.

Olyckor
Som ny djurägare bör man också vara medveten om att småttingarna kan vara lite mer olycksdrabbade än äldre djur, vilket kan leda till skador eller förgiftningar. Många unga djur tycker t ex om att tugga på och äta olämpliga föremål, som kan vara giftiga eller fastna i tarmen.

FIKK - För att alla behövs
Läs också