Örebro Futsal Club

Försvarsmaktsövningen Aurora 17 – hur drabbar det dig i Örebro län?

Förberedande skjutövningar i Villingsberg – buller i fjärran då testskjutningarna genomförs

· Publicerad: 12 september 2017 · 10.49.
Förövning Aurora
Staben förövar på ledningeregementet inför övning Aurora.

Hör ni precis som vi att det mullrar och smäller i fjärran?

Det pågår en stor skjutövning i Villingsberg utanför Karlskoga, en förberedande övning inför Aurora 17 som är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år.

Annons ▾

Fler än 19 000 peroner deltar

Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet kommer att delta. Ett flertal myndigheter och andra länder från bland annat Frankrike och USA deltar i Aurora 17 mellan det aktuella datumet.

Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer att beröras, men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Förövning Aurora
Staben förövar på ledningeregementet inför övning Aurora.
Hur kommer vi märka av övningen?

Örebro län så kommer den gigantiska övningen att märkas av, när tusentals soldater ska ta sig via E20 från västkusten till Mälardalen så passerar man länet. I Laxå kommun har man informerat allmänheten om att långa kolonner kan orsaka förseningar i trafiken, framförallt i början av övningen från och med den 18 september.

Ökad helikoptertrafik på låg höjd dygnet runt

Under militärövningen Aurora kommer det bli ökad helikoptertrafik vid Villingsberg i Örebro län. Trafiken kommer inte vara begränsad till skjutfältet, utan flygningar sker även utanför området. Helikoptrarna flyger på låg höjd, det vill säga på cirka hundra meter upp till femhundra meters höjd.

Flygverksamhet med helikopter kommer att ske från en tillfälligt upprättad helikopterbas vid Villingsberg från och med tisdag den 19 september till och med onsdag den 27 september. Från försvarsmaketen informerar man att flygning sker tidvis även dygnet runt.

Bor du nära området och har djur som kan bli skrämda är rådet att om möjligt hålla djuren inomhus, eller flytta dem till andra områden, under den här tiden.

Du hittar mer information om övningen på försvarsmakten.se

FIKK - För att alla behövs