Örebro Futsal Club

Tv-licensen försvinner – kan komma ersättas av skatt 2019

Public Service-kommittén vill skrota tv-licensen – förväntas kunna genomföras från 1 januari 2019

· Publicerad: 18 september 2017 · 21.12.
TV-Fjärrkontroll

Du får antingen betala 2500 kronor i TV-licens, eller att det läggs till som skatt baserad på din inkomst, då kan medelinkomsttagaren behöva betala 1300 kronor.

TV-licensen har varit en stor fråga under lång tid. Ska den finnas till eller inte, i synnerhet när allt fler ser på TV-program via sin dator, surfplatta och inte ens äger en TV-apparat. År 2016 så tillsattes en Public Service-kommitté med uppdraget att utreda licensfrågan.

Annons ▾

Anonyma källor kan avslöja förslagets om att slopa licensen

Jan Scherman som tidigare har varit TV-chef på Aftonbladet och VD på TV4 berättar för branschtidningen Resumé. – Jag har pratat med ett antal personer som har djup insikt i kommitténs arbete och kan därför avslöja vad förslaget innehåller.

Enligt Jan Scherman källor så kommer licensavgiften att slopas och ersättas med en skatt som hamnar på 1300 kronor för alla med beskattningsbar inkomst över 130 000 kronor. Förslaget ska presenteras den 16 oktober och skulle kunna genomföras från 1 januari 2019.

Vision att alla ska betala radio- och tv-avgiften

Radiotjänst har administrerat radio- och tv-avgiften sedan 1988 då vi fick uppdraget från riksdagen. Radiotjänst AB har ungefär 300 medarbetare. Omkring 80 kontrollanter finns runt om i landet och dom övriga på huvudkontoret i Kiruna. Radiotjänsts vision är att alla tv-innehavare i Sverige vill betala och betalar radio- och tv-avgiften.

En slags avgift för bruk av radioanläggning infördes redan 1907. Då var det Kungliga Majestätet som skrev ut licenser för radiolyssnare. I mitten av 50-talet gjorde teven sitt intåg i de svenska hemmen, särskilt i samband med fotbolls-VM i Stockholm 1958. Tv-licens infördes 1956 och kostade då 25 kronor.

I början av 70-talet infördes färgtillägg för de som hade en färg-tv-apparat. Ända fram till slutet av 70-talet fanns både tv- och radiolicens. De som bara hade radio betalade endast en radiolicens. De som hade både tv och radio behövde bara betala tv-licens.

År 1978 slopades den särskilda ljudradioavgiften och 1990 togs färgtillägget bort. Sedan dess har det bara funnits en slags tv-avgift, för innehav av tv-mottagare.

I slutet av 80-talet tog Radiotjänst i Kiruna AB över administrationen och faktureringen av tv-avgiften från dåvarande Televerket. Den 1 januari 2010 bytte avgiften namn till radio- och tv-avgift för att tydliggöra att pengarna går både till Sveriges Radio, SVT och UR.

Källa: ”Historik om avgiften” från Radiotjänst

FIKK - För att alla behövs