Örebro Futsal Club

Genetiskt viktig varghona i Tiveden har fått valpar

Länsstyrelsens viltkamera fångade bilder på vargfamilj med minst fyra valpar i Tiveden

· Publicerad: 22 september 2017 · 19.54.
Vargvalpar i Tiveden
Viltkamera fått bild på en del av vargfamiljen.

Länsstyrelsen i Örebro län meddelar under fredagen att enligt DNA-tester så har det bekräftats att en genetiskt viktig varghona har fått en kull med valpar. Vargparet finns i Tiveden och beskedet är glädjande då varghonan ursprungligen kommer från den finsk-ryska populationen och en lyckad föryngring ger den svenska vargstammen ett välbehövligt tillskott av nytt DNA.

Behov av nya gener i vargstammen

Det har under flera år funnits ett behov att få in nya gener i den svenska vargstammen. Insatser har därför gjorts för att flytta vargar söderut.

Annons ▾

Året 2013 så flyttades ett finskt-ryskt par från Norrbotten in i Tivedens revir. Paret fick valpkullar under år 2013 och 2014, troligen finns ingen av dessa avkommor kvar i livet. Hanen i paret som flyttades försvann någon gång under 2015-2016, men tiken har hela tiden funnits kvar i Tiveden.

Hane från Dalsland slog följe med den ensamma varghonan

Tiken har av allt att döma gått ensam sedan dess och inga nya valpar konstaterades. I vintras hittades spår och DNA från en ny hane född i Kroppefjällsreviret. Han hade slagit följe med Tiveden-tiken och under sommaren och hösten har indikationer kommit om att paret ska ha fått valpar.

Under september har fältpersonal från Länsstyrelsen i Örebro län gjort en särskild insats för att samla in spillning från varg i Tivedenområdet för att få klarlagt om det är den aktuella honan som fått valpar.

Minst fyra valpar

Genom DNA-analys av spillningen har man nu identifierat två valpar till den ryska tiken och hennes nya hane. Man har nu från en viltkamera fått bild på en del av vargfamiljen, där minst fyra valpar syns. Länsstyrelsens fältpersonal monterade kameran intill ett älgkadaver där vargspillningen hittades.

– Det känns bra att vi efter extra insatser fått bekräftat att det finns valpar i Tiveden, eftersom honan i Tiveden bär på viktiga gener för hela den skandinaviska vargstammen.

– Därför är det här en extra viktig föryngring, säger vilthandläggare Susanna Gustavsson, på enheten Art och Vilt på Länsstyrelsen i Örebro län.

Läs mer om vad föryngringen i Tiveden betyder för den skandinaviska vargpopulationen på Naturvårdsverkets webbplats.

Tiveden är en gränsskog och en skogrik bergstrakt som utgör gränsområde mellan landskapen Västergötland och Närke. Området ligger i kommunerna Laxå, Askersund, Gullspång, Töreboda och Karlsborg.

FIKK - För att alla behövs