Svenskarna häller ut 300 miljoner liter kaffe i slasken varje år

Skriv ut Mer
Örebro län så beräknas kaffedrickarna kasta bort 9 700 000 liter kaffe per år, rakt ner i avloppet

Statistik visar att varje kaffedrickare i Sverige häller ut var tredje kopp i slasken.

Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. I dag lanserar kafferosteriet Löfbergs ett kaffe som ska revolutionera marknaden och bidra till hållbar utveckling. Detta kaffe är dessutom gratis. Det handlar om kaffeslatten – det kaffe som aldrig dricks upp och som många inte reflekterar över.

Varje dag häller kaffedrickaren ut en hel kopp i slasken

Varje dag häller Svenska kaffedrickaren ut en hel kopp kaffe hemma i slasken, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i hushållen, visar Löfbergs beräkningar.

– Vi vill sätta fokus på det här slöseriet, där var tredje kopp kaffe går rakt ut i avloppet. Det är ett onödigt svinn som gör att miljöbelastningen från produktionen blir onödigt stor, säger Lars Appelqvist, vd för Löfbergs.

82 procent av svenskarna dricker kaffe

Hela 82 procent av svenskarna dricker kaffe, visar en ny Sifoundersökning som kafferosteriet Löfbergs har låtit genomföra. Sifoundersökningen visar också att bara tre av tio kaffedrickare, 31 procent, alltid tänker på att minimera mängden kaffe som de häller ut.

Upp till kamp mot kaffeslattarna

Samtidigt står världens kaffeproduktion inför stora utmaningar. Till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Löfbergs satsar stort på att säkra tillgången på riktigt gott kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna.

– Vi vill att du som konsument väljer ett riktigt hållbart kaffe och tar vara på det kaffe som du brygger. Tillsammans kan vi bidra till en positiv utveckling, säger Lars Appelqvist.

Tips: Så gör du för att minska ditt kaffesvinn

  • Brygg och häll upp en mindre mängd åt gången
  • Häll upp på termos så kaffet håller sig varmt längre
  • Frys in till isbitar
  • Gör iskaffe eller drinkar
  • Använd till att baka – exempelvis chokladdesserter
  • Använd i matlagningen – till exempel inläggning eller marinad

Fakta om kaffesvinnet i Sverige

  • Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag
  • Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp
  • En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken hemma
  • Bara tre av tio svenska kaffedrickare tänker alltid på att minimera mängden kaffe som de häller ut.

Hushållens årliga kaffesvinn per län.

    Län – Kaffesvinn i liter

  • Blekinge – 5 200 000
  • Dalarna – 9 400 000
  • Gotland – 1 900 000
  • Gävleborg – 9 400 000
  • Halland – 10 500 000
  • Jämtland – 4 200 000
  • Jönköpings län – 11 600 000
  • Kalmar län – 7 900 000
  • Kronoberg – 6 400 000
  • Norrbotten – 8 300 000
  • Skåne – 43 600 000
  • Stockholms län – 74 700 000
  • Sörmland – 9 500 000
  • Uppsala län – 11 800 000
  • Värmland – 9 200 000
  • Västerbotten – 8 800 000
  • Västernorrland – 8 100 000
  • Västmanland – 8 800 000
  • Västra Götaland – 55 200 000
  • Örebro län – 9 700 000
  • Östergötland – 14 900 000

Om Sifoundersökningen

    Undersökningen genomfördes under perioden 27–31 december 2017 som onlineintervjuer av Kantar Sifo. 1 077 svenskar över 18 år som dricker kaffe minst en gång i månaden svarade på följande fråga:

    När du dricker kaffe, tänker du på att minimera det kaffe du häller ut?

  • Alltid: 31 procent
  • Oftast: 30 procent
  • Sällan: 17 procent
  • Aldrig: 19 procent
  • Vet ej: 3 procent

Comments are closed.