Örebro Futsal Club

Örebro Läns museum stänger för renovering 27 maj

Söndagen den 27 maj är sista dagen som Örebro läns museum har öppet i länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3.

· Publicerad: 28 mars 2018 · 22.56.

Byggnaden stänger för att man under mer än två och ett halvt år ska genomföra en totalrenovering. Utställningar kommer istället äga rum på Örebro Slott säger enhetschefen Marcus Drotz.

Renoveringen klar under 2021

Förutom underhållsrenovering planeras också för förbättringar, att huset efter renoveringen ska upplevas mer inbjudande och tillgängligt. Kontakten mellan stad, slott och museum ska bli bättre genom att skapa tydligare siktlinjer inifrån och ut och tvärt om. I renoveringsplanerna ingår också en bra placering av ett café, så att besökarna kan få en dos kultur med fikat.

Annons ▾

Länsmuseibyggnaden förväntas kunna öppnas under 2021. Det blir en massiv satsning på nya utställningar som kommer att stå färdiga i de nyrenoverade lokalerna. Planeringen har redan börjat men ett stort arbete väntar med nerplockning av befintliga utställningar och produktion av två nya basutställningar till nyöppningen.

– Så arbete saknas inte för personalen under perioden museet är stängt, bekräftar museets enhetschefer Elinor Magnérus och Marcus Drotz.

Verksamhet på Örebro Slott istället

– Från och med augusti i år kommer vi starta regelbunden utställningsverksamhet på Örebro slott, berättar Marcus, som är chef på publikenheten och utställningsansvarig. Vi har funnits där i mindre skala sedan sommaren 2017 då vi ovanför turistbyrån byggde en utställning med modeller som berättar om slottets byggnadshistoria. Det är i Vasasalen vi öppnar den första tillfälliga utställningen Anslagstavlor den 11 augusti. En utställning där Maria Sedell och Staffan Ekegren har dokumenterat anslagstavlor på olika platser i Örebro län och i samband med det även gjort intervjuer.

Under tiden museet är stängt kommer man ha möjlighet att följa verksamheten på sociala medier med spännande bakom kulisserna, info och smakprov ur arkiv, samlingar och från aktuella projekt inom till exempel slöjd, arkeologi och byggnadsvård.

FIKK - För att alla behövs