Örebro Futsal Club

Ny app ska hjälpa barn att borsta tänderna bättre

Med appen Rocka munnen så flyttar Folktandvården in i svenska hem och telefoner. Spel och timer gör tandborstningen till dagens roligaste stund för både barn och föräldrar.

- .
Barn borstar tänderna med Rocka munnen-appen
Foto: Region Örebro Län

När siffrorna visade en ökning av karies hos yngre skolbarn så insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder.

Samtliga Folktandvårdsorganisationer i hela landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård. Hjälp av ett spel och timer ska göra tandborstningen till dagens roligaste stund, för både barn och föräldrar. 

Annons ▾

Rocka munnen ska göra tandborstningen rolig 

I appen Rocka munnen så kopplas tandborstning och skärmtid ihop till ett roligt spel, detta så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma.

Målet med appen är att rutinen för tandborstningen ska mötas med ett uppspelt ”jag vill” från barnen istället för ett tjatigt ”du måste” från föräldrarna.

Lördagsgodis – en livsstil

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och att äta godis bara på lördagar, har blivit en regel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

För att Folktandvården ska kunna fortsätta att förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna.

Ska vara ett stöd 

– Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel.

 – Vi kommunicerar med barnen på deras arena och når samtidigt föräldrar, allt för att barnen ska få en så bra munhälsa som möjligt, säger Annika Gustafsson, verksamhetschef på Pedodonti – Barntandvård, Folktandvårdens specialisttandvård – Region Örebro län.

FIKK - För att alla behövs