Örebro Futsal Club

Sju viktiga tips vid värmebölja – vätska och sval miljö

Värmen har tagit sitt grepp om Sverige och enligt prognoser kommer hettan att hålla i sig. Här kommer sju tips från Folkhälsomyndigheten vid värmebölja.

· Publicerad: 18 juli 2018 · 12.19.

Självklart är det skönt med varmt väder och sommar, samtidigt kan värmen påverka hälsan och under en längre period innebära stora påfrestningar för många. Det är viktigt att man dricker vatten och hittar svala miljöer.

Hälso- och sjukvården i Örebro Län ligger redo för att hantera akutfall där personer har påverkats av varma och torra klimatet. Detta skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagen. Samtidigt har Region Örebro Län inte märkt av att fler söker vård till följd av värmen.

Annons ▾

Hittills har vi inte haft någon märkbar effekt i vården till följd av värmeböljan. Vi har dagliga möten med avstämningar där vi följer hur många som söker vård och hur många lediga platser vi har vid våra tre sjukhus, säger Inger Nordin Olsson, chefläkare i Region Örebro län.

Folkhälsomyndighetens sju råd vid värmebölja

  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen: Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när tem­peraturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.
  • Drick mer: Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som t.ex. grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
  • Ordna sval miljö: Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
  • Ordna svalka: En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
  • Ta det lugnt: Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
  • Förvara läkemedel rätt: Förvara mediciner svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.
  • Var uppmärksam: Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras.


FIKK - För att alla behövs