Hunden Scooby spårade försvunnen man i Örebro – ”hoppar ut i vattnet när han fick upp spåret”

Hunden Scooby gjorde en jätteinsats i Örebro – vi blev bara visade av polisen till en fastighet och han fick upp spåret direkt.

· Publicerad: 6 november 2018 · 21.03.
Scooby och Mariana Majalainen
Foto: Privat

Polisen söker under fredagsförmiddagen hjälp från allmänheten efter iakttagelser efter en 75-årig man som försvunnit från sitt hem i området Rosta på väster i Örebro. Flera nyhetsmedier och framförallt dom lokala kanaler i Örebro publicerar artiklar med polisens efterlysning.

Förutom den yttre spaning från Örebropolisen så sker nu en snabb mobilisering i den organisationen FIKK som står för Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof.

På fredagen så publicerar FIKK en bild och signalement på den försvunna 75-åriga mannen, insatsteamet i organisationen gör sig redo för en eventuellt samordnad sökinsats tillsammans med myndigheter och frivilliga i Örebroregionen.

Sökinsatser samordnades tillsammans med frivilliga resurser och man genomförde det första söket under lördagen och fortsatte sedan under söndagen.

Annons ▾

Polishund får upp spår i området Örnsro

Polisen fick med sin hundpatrull upp spår redan under fredagseftermiddagen, det fanns spår som man tror tillhör den försvunna mannen som leder till en plats vid Svartån i området Örnsro, inte långt från den plats där man under måndagen hittar den försvunna mannen.

Polisen söker på fredagen tillsammans med räddningstjänsten i vattnet där polisen tidigare fått upp spåren.

Läsarbild: Marina Filipsson

Reser från Stockholm till Örebro

På söndagen får hundförare Mariana Majalainen som är hemmahörande i Stockholm samtal från insatsteamet FIKK, där hon efterfrågas att tillsammans med sin IDhund Scooby att delta i eftersöket i Örebro.

När Örebro Tribune pratar med Mariana under måndagskvällen så berättar hon att en IDhund och förare är en viktig del i en väl fungerande eftersöksgrupp.

Utbildad att söka specifika dofter

IDhunden Scooby är tillsammans med sin förare utbildad att söka efter specifika dofter och kan hjälpa till att få fram viktig information i ett eftersök, både efter djur och människor.

— Scooby är en BorderCollie och utbildad som eftersökshund hos Jägarförbundet och är duktig på att självständigt hitta spår.

— Hunden matchar dofterna på kläder och särskiljer just det spår som han letar efter. Han är otroligt spårsäker och älskar att jobba, berättar Mariana.

Ideellt arbete – mer publicitet

Både FIKK och Mariana befinner sig under söndagen på plats i Örebro, det är långt hemifrån för att jobba ideellt. Vi på tidningen reagerar på hur lite publicitet som ges till dessa ideella organisationer och frivilliga som ställer upp.

Min nästa fråga faller sig naturligt; Vad är det som driver dig att tillsammans med Scooby fara land och rike runt för liknande eftersök?

— Det är min hund Scooby som tycker om, eller han älskar att söka – det driver mig att jobba med detta ideellt, man vill kunna hjälpa till.

Vad hände i söndags när ni började söka efter mannen?

— Vi fick av polisen låna några den mannens kläder och Scooby får snabbt upp ett spår, Scooby markerar både utefter broräcket på hängbron som löper över vattnet och väldigt markant på en specifik plats utefter Svartån. Scooby hoppade ut i vattnet när han fick upp det spåret.

Läs även – Försvunnen 75-årig man hittades avliden i Svartån

Spåret leder till att gruppen hittar mannen

Spåret som IDhunden Scooby och Mariana får upp på söndagen gör att man kan koncentrera sökandet till ett begränsat område. Sökgruppen med insatsledare Tina Lindqvist, Carina och Moa hittar under måndagsförmiddagen den försvunna mannen i vattnet, ett hundratal meter från där Scooby dagen innan markerade.

— Samtidigt i allt detta tragiska så får jag bevisen på att Scooby är så duktig och även klarar av att söka efter människor, berättar Mariana.

FIKK - För att alla behövs