Örebro Futsal Club

Persea Americana – ”ungdomens källa” funnen i lagerväxten Avokado

Avokado vars namn betyder testikel har på senare år blivit mycket populär över hela världen – ”ungdomens källa” funnen i lagerväxten Avokado.

· Publicerad: 1 april 2019 · 10.35.
avocado

Avokado är en art i familjen av lagerväxter och odlas för sina frukter. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Fruktköttet i Avokado är mört och färgen är gult till ljusgrönt, skalet, som ej går att äta är grönt till mörkgrönt. Läkare tror sig ha funnit det tillväxthormon mest känt för att bidra till den kraftiga längdtillväxt som sker under barn- och tonåren.

Tillväxthormonet transporterar proteinet från levern

Tillväxthormonet tillverkas och frisätts fortfarande i kroppen med flera olika effekter. Hormonens mest väldokumenterade effekter är ökad fettförbränning, ökade blodsockernivåer och ökad proteinuppbyggnad. I fruktens essentiella aminosyror har forskarna funnit det LDL-kolesterol som transporterar fett och en liten del protein från levern till andra delar av kroppen.

Annons ▾

Tillväxthormon – ungdomens källa eller liemannen?

LDL-kolesterol kallas ibland ”dåligt kolesterol” eftersom en förhöjd nivå i blodet kan innebära ökad risk för att utveckla hjärt och kärlsjukdomar. Vuxna människor bör därför kontrollera sina kolesterolvärden vart fjärde år. Avokado innehåller 18 essentiella aminosyror, 14 mineraler, omega 3-fettsyror, fibrer och vitaminerna C, E, och K, bland annat. Dessa näringsämnen bidrar till att kroppen får lägre LDL-kolesterol och hjälper till att höja ditt goda HDL-kolesterol.

Nu tror forskarna att man identifierat ett protein i Avokado som signalerar åt kroppens olika delar att växa – även det man kallar ungdomens källa som drar tillbaka existerande ålderstecken.

FIKK - För att alla behövs