Lov Örebro erbjuder aktiviteter till barn och ungdomar

Projektet Lov Örebro ska erbjuda sommaraktiviteter till barn och ungdomar mellan 6-15 år. Det är fjärde gången detta blir möjligt pga av statsbidrag.

· Publicerad: 11 juni 2019 · 11.59.

För fjärde året får Sveriges kommuner statsbidrag för att erbjuda gratis aktiviteter under sommarlovet. Nu på torsdag vaknar Lov Örebro till liv igen och erbjuder en aktivitetsfylld sommar för barn mellan 6-15 år.

Projektansvariga Mia Nyström och Jenny Valtanen planerar för mängder av varierande aktiviteter inom kultur, idrott, friluftsliv och teknik. 

Annons ▾

Alla barn har rätt till ett roligt sommarlov

För fjärde året i rad ger regeringen statsbidrag till Sveriges kommuner för att erbjuda gratis aktiviteter för barn och ungdomar på sommarlovet. I Örebro kommun går satsningen under namnet Lov Örebro som skapar och samordnar gratis aktiviteter för barn mellan 6–15 år, hela sommarlovet.

— Vi har haft som mål att få till en fullspäckad kalender med mängder av aktiviteter där vi hoppas att det ska finnas något för alla, säger Mia Nyström.

Den utdragna regeringsbildningen gjorde att beskedet om stadsbidraget kom väldigt sent.

— Det är tack vare ett gott samarbete mellan kommunens verksamheter, civilsamhället och privata aktörer som gör det möjligt att erbjuda så många olika aktiviteter på så kort varsel. Vi är så tacksamma att flera av aktörerna vill vara med även i år och tillsammans hoppas vi nå fler än 35 000 besökare som var besökarantalet sommaren 2018, säger Jenny Valtanen.

— Det är glädjande att kommunala verksamheter i samverkan med både privata aktörer och föreningslivet kan erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till många barn och ungdomar, säger Lennart Bondeson, (KD) ordförande i Kulturnämnden.

Eftersom alla familjer inte har samma möjligheter är det en rättvisefråga att så många barn som möjligt får en sommar fylld av aktiviteter inom kultur, fritid och friluftsliv, avslutar Lennart Bondeson med.

Återkommande och nya aktiviteter under Lov Örebro

Favoriter i repris från förra sommaren blandas med nya aktiviteter. Först ut på programmet är en skolavslutningsfest för högstadiet i Brunnsparken som sen följs av att i aktivitetsområdet Hästhagen erbjuder gratisaktiviteter och även stärker upp med aktivitetsvärdar på plats.

Örebroandan som samverkar med flera föreningar kommer återigen att arrangerar ”Sommaridrott” i olika stadsdelar sena kvällar och helger, ”Komtek on the road” kör runt på turné med teknikskapande aktiviteter, kommunala simhallar kommer att erbjuda gratis bad under några veckor, parkaktiviteter i både Vivalla och Markbacken, fritidsgårdar på landsbygden kommer ha extra öppet.

Wadköping kommer fylla sitt område med massor med aktiviteter och har i år även en stort Lajv, Tekniska kvarnen har gratis entré en dag i veckan, gratis utlåning av utrustning i Skateparken och en hel del dans och musikskapande finns också med i planeringen. Hela Örebro blomstrar av aktiviteter helt enkelt.

Open art Kids är nytt på Lov Örebro

Nytt för i år är bland annat att man går in i Open art Kids och gör deras konstslinga, öppna skaparverkstad och även Von akens stadsodling och bygglek kostnadsfri hela sommaren. Man får också till mer friluftsliv i form av ”Gatufiske” och familjedagar med friluftsliv i fokus.

Vi kommer även ha riktade aktiviteter mot gruppen funktionsnedsatta i form av musikaktiviteter ihop med SENSUS, där man också kommer ha möjlighet att jobba vidare med målgruppen i höst.

Örebro kommun har som mål att möjliggör för att flera barn och ungdomar får en meningsfull fritid och därför är det extra kul att samarbeta med aktörer där vi ser att barn och ungdomar kan fortsätta med aktiviteten även efter sommarlovet.

Hela programmet för Lov Örebro med information om alla aktiviteter finns på orebro.se/lovorebro. Varje vecka kommer även ett sommartips gå ut på Örebro kommuns och Lov Örebros facebooksidor.

FIKK - För att alla behövs