Örebro Futsal Club

Polisen varnar – ökning av telefonbedrägerier

Polisen i region Bergslagen informerade under måndagen om att telefonbedrägerier eller vishingbedrägerier har ökat under majmånad.

· Publicerad: 17 juni 2019 · 17.54.

Polisen informera om att under maj månad har antalet anmälda och fullbordade telefonbedrägerier så kallade vishing ökat i region Bergslagen.

Därför vill polisen återigen varna för denna typ av bedrägerier. De berörda länen som ingår i region Bergslagen är Dalarna, Värmland och Örebro län.

Annons ▾

Tömmer bankkonton efter att fått inlogg

Telefonbedrägerier eller vishingbedrägerier handlar om att en bedragare ringer till en person för att fiska efter uppgifter. Därefter får man den uppringde att logga in på sin bankdosa eller mobila bank-id eller lämna ut koder.

På detta sätt får bedragaren tillgång till den uppringdes internetbank. När bedragaren väl är inne på internetbanken kan denne tömma den uppringdes bankkonton. Men bedragaren kan även öppna nytt eller ändra på befintligt Swishkonto samt ändra på kontaktuppgifterna via internetbanken.

Så här gör du vid telefonbedrägerier

  • Logga ALDRIG in på din bankdosa eller mobila bank-id om någon ringer och uppmanar dig att göra det.
  • Gå ALDRIG in på din Swish om någon ringer och säger åt dig att göra det.
  • Lämna ALDRIG ut dina bankkortsuppgifter.

Lägg istället på luren och ring sedan själv upp banken eller företaget som den som ringer påstår sig ringa ifrån. Det är då viktigt att man ringer på ett telefonnummer som man själv har tagit reda på och inte ringer ett nummer som den som ringer har sagt eller ett nummer som visas i nummerdisplayen.

Det går nämligen att spoofa ett telefonnummer, det vill säga att det visas ett annat nummer i mottagarens display än det som man ringer ifrån. På det viset kan det se ut som att det ringer från banken eller ett företag.

Nya tillvägagångssätt att lura

Bedragarna uppger olika orsaker till att den uppringde ska gå logga in på sin bankdosa eller mobila bank-id eller sin Swish-app. På senare tid så har bedragarna använt sig av Svea Ekonomis namn och telefonnummer för att lura den de ringer till.

Som exempel så säger bedragaren att den uppringde har blivit beviljad ett lån som denne ansökte om för ett tag sedan. När den uppringde säger att denne inte ansökt om något lån så ska Svea Ekonomi hjälpa till att annullera lånet. Men de behöver då få lite hjälp av den uppringde genom att denne ska legitimera sig genom sin bankdosa eller bank-id.

Ibland påstås det att en faktura som den uppringde har till ett företag har förfallit till betalning. För att undvika att fakturan går vidare till Kronofogden så ska den uppringde logga in på sin bankdosa eller bank-id.

De uppger ringa från banken

En annan historia som förekommer är att bedragaren påstår sig ringa från banken eftersom den uppringdes mobila bank-id håller på att gå ut i datum. Bedragaren påstår att banken har skickat brev om detta men att brevet måste ha kommit bort i posten.

Bedragaren erbjuder den uppringde att nu per telefon hjälpa till att förnya dennes bank-id. Man försöker sedan få den uppringde att logga in på sin bankdosa/bank-id för att legitimera sig gentemot banken. Man kan också luras att skicka ett meddelande till sin bank eller personliga bankman via Swish-appen. I själva verket så swishar den uppringde iväg sina pengar till olika Swishkonton.

FIKK - För att alla behövs