Örebro Futsal Club

Åtta tips till barnfamiljerna som ska bada i sommar

Sommar och semester, många barnfamiljer som ska bada. Alexandra Gahnström på försäkringsbolaget Trygg-Hansa ger dig åtta tips inför badsäsongen.

· Publicerad: 11 juli 2019 · 16.47.

Nu är badsäsongen igång och hundratusentals barnfamiljer söker sig till stränderna för att bada och sola. Som förälder är det viktigt att alltid ha uppsikt på stranden eller vid poolen, olyckor kan ske snabbt och ljudlöst.

Här kommer åtta tips för dig som ska ut och bada med barnen i sommar. Tipsen är sammanställda av Alexandra Gahnström som är försäkringsexpert hos försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Annons ▾

Mobiltelefonen kan vara ett störningsmoment

Ett stort antal badande barn råkar varje år ut för skador såsom benbrott, nackskador och i värsta fall allvarliga drunkningstillbud. Som förälder ska man lära sina barn hur de badar säkert, men framförallt ska man hålla uppsikt över barnen.

Drunkning, som är den vanligaste dödsolyckan bland barn 1-6 år, kan vara väldigt svårt att upptäcka om man inte är uppmärksam då det ofta går fort och sker i tystnad.

— Din mobiltelefon kan på stranden, precis som i trafiken, vara bland det farligaste som finns för barn då din uppmärksamhet försvinner från barnet till telefonen. Lägg ifrån dig telefonen och håll dig på gripavstånd från ditt barn. Är ditt barn vid vattnet är det där fokus ska vara, säger Alexandra Gahnström.

Simskolor är ett bra verktyg

Ett bra sätt att öka barnens vattentrygghet är att låta dem gå på sommarsimskola. Flera kommuner erbjuder sommarsimskolor och dessutom anordnar Svenska Livräddningssällskapet med stöd av Trygg-Hansa över 200 sommarsimskolor runt om i landet.

Att låta barnen gå på simskola lär dem att simma när de ska bege sig ut för att bada. Men man måste tänka på att vattenbottnar och temperaturer skiljer sig från plats och dag.

— Skillnaden mellan att lära sig simma i en uppvärmd pool och i öppet vatten är stor. Öppet vatten är ofta kallt, mörkt och har varierad botten, det är därför viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i hav och sjö, avslutar Alexandra Gahnström med.

Åtta saker att tänka på

1. Lägg ifrån dig telefonen

När barnet är i eller i närheten av vatten bör du koncentrera dig på att hålla uppsikt. Det tar inte mer än några förödande sekunder för ett barn att försvinna i ett hav av andra människor. Lägg därför ifrån dig telefonen, läsplattan och andra distraktionsmoment, och fokusera på att ditt barn ska få en så rolig och säker badstund som möjligt.

2. Prata med barnen om hur de kan bada säkert

För att undvika nackskador, hjärnskakningar, benbrott och skrubbsår är det bra att lära barnen hur man badar säkrast. Exempelvis ska man inte hoppa eller dyka i okänt vatten, då det är svårt att beräkna hur grunt det är. Man ska inte heller springa på bryggor och bassängkanter, det är lätt att halka och slå sig.

— Det är viktigt att lära barnen att inte simma under bryggor och hoppställningar, där sker det varje år många olyckor eftersom det är svårt för personerna ovan att se barnet i vattnet. Det kan leda till att de råkar landa på ditt barn i vattnet när de hoppar i. I värsta fall kan barnet bli medvetslös i vattnet, säger Alexandra Gahnström.

3. Små barn och barn som inte kan simma ska alltid vara på gripavstånd

Även om man är i grunt vatten är det svårt för små barn att ställa sig upp om de skulle ramla. Var därför alltid på gripavstånd till ditt barn så att du kan ingripa.

4. Ta det extra försiktigt i början av sommaren 

Sommarens första dopp är härligt, men ofta kallt. När man badar i kallt vatten utsätter man samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen när man hoppar i kan vara så stark att den kan leda till att ditt barn ofrivilligt andas in vatten under ytan.

5. Undvik uppblåsbara leksaker vid stranden

Upplåsbara djur eller madrasser är ofta populära hos barn, men ska ni bada ute på öppet vatten är det dock säkrast att lämna de uppblåsbara leksakerna hemma. De kan lätt flyta bort med barnen eller locka dem ut på djupare vatten än de klarar av.

6. Välj rätt flytväst

Att barn ska ha flytväst på sig på båten är förhoppningsvis en självklarhet för de flesta. Något färre känner till är att små barn och barn som inte kan simma rekommenderas att ha räddningsväst. Räddningsvästen vänder barnet rätt i vattnet och håller huvudet ovanför vattenytan.

7. Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen

Att upptäcka att någon håller på att drunkna och agera rätt vid en olycka är svårt, även för vuxna. Låt därför inte storasyskon eller andra äldre barn vakta de yngre barnen när de ska bada.

8. Lär dig hjärt-lungräddning och första hjälpen

En extra trygghet kan vara att lära sig hjärt-lungräddning. Om ditt eller någon annans barn råkar ut för en olycka i vattnet kan akut HLR vara helt livsavgörande. Det finns både fysiska kurser och webbkurser i HLR att gå för att lära sig hur man ska agera.

Detta var åtta tips för de barnfamiljer som planerar att åka ut och bada med sina barn i sommar. Trots riskerna är ett avsvalkade bad skönt i sommarvärmen. På Örebro Kommuns hemsida kan ni hitta ett flertal bra badplatser inom kommunen.

Så sent som förra veckan kunde också Örebro Kommun informera om att Alnhängsbadet återigen är tillgänglig för bad efter en tids förberedelser.

FIKK - För att alla behövs