Varning för bedrägerier mot bostadssökande studenter

Polisen vill varnar för bedrägerier i samband med studenter som söker efter boende. Det ska framför allt handla om andrahandslägenheter.

· Publicerad: 11 juli 2019 · 19.06.

Polisen varnar för bedrägerier mot högskolestudenter. Nu kommer antagningsbeskeden ut till tusentals högskolestudenter som ska söka lägenheter på sina nya studieorter.

Då dyker det också upp bedrägliga annonser om andrahandslägenheter. Om du själv annonserar att du söker lägenhet kan du bli kontaktad av en bedragare. Detta skriver den svenska polismyndigheten i ett pressmeddelande som publicerades på deras hemsida under torsdagen. Man vill varna för bedrägerier i samband när studenter söker bostad.

Annons ▾

— De här bedragarna vill inte hyra ut en lägenhet till dig, de vill ta sig in i din internetbank och tömma dina konton, säger Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter.

Ny form av bedrägerier – begär kreditupplysning

Utöver den mer utpräglade varianten där bedragare kräver stora förskottsbetalningar utan att kontrakt skrivits på eller nyckel lämnats över, har en ny typ av tillvägagångssätt dykt upp.

Bedragaren kontaktar personer som är i behov av lägenhet, ofta via messenger, och hävdar att de ska få hyra boende, men först måste en kreditupplys­ning göras. Därefter ber man personen som vill hyra lägenheten om personuppgifter samt namn på bank. Och vill därefter att personen loggar in med sitt bank-id via en länk som bedragaren skickar.

Bedragaren säger att han kan stå för kostnaden för kreditupplysningen och att han ska swisha över den summan. Detta är enbart ett första steg för att komma åt ditt konto och dina pengar. Det behövs ingen e-legitimering för kreditupplysning, och det kostar inte dig som privatperson något om ett företag eller person vill göra en kreditupplysning på dig.

För att undvika att bli lurad delar Lotta Mauritzon med sig av några råd. Några av råden är även självklara vid andra former av bedrägerier också.

  • Logga aldrig in på din bank eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppma­ning av någon annan.
  • Betala aldrig förskottshyra innan du träffat uthyraren personligen och sett den aktuella lägenheten.
  • Var på din vakt om uthyraren har bråttom och försöker stressa dig till att betala pengar i deposition.
  • Var extra vaksam om lägenheten har bra läge och är relativt billig.

Så går en kreditupplysning till

  • E-legitimering behövs inte för kreditupplysning.
  • Den som vill ta en kreditupplysning på en person eller ett företag har själv ett avtal med ett kreditupplysningsföretag som levererar upplysningar, exempelvis UC, Creditsafe, Bisnode och Syna.
  • Den som vill ta en kreditupplysning betalar en avgift via faktura direkt till kreditupplysningsföretaget.
  • Personen som kreditupp­lysningen gäller behöver varken legitimera sig elektroniskt eller betala någonting.
  • Personen som kreditupp­lysningen gäller får en så kallad omfrågandekopia med information om vilka uppgifter som lämnats.

FIKK - För att alla behövs