Örebro Futsal Club

Soulfly – En glad Max bjöd på en tung spelning

Den 23 juli spelade det amerikanska bandet Soulfly på Frimis Salonger. Örebro Tribunes skribent Martin Avedal var på plats för att bevaka konserten.

· Publicerad: 24 juli 2019 · 01.14.

Frimis Salonger fortsätter att sätta avtryck på musikscenen i Örebro. Tisdagen den 23 juli spelade metalbandet Soulfly och det kan redan nu räknas som en av de tyngsta bokningarna i år. Kanske till och med den tyngsta i historien på Fimuarholmen.

Soulfly är frontad av den brasilianske metalvokalisten Max Cavalera som på 80-talet bildade det ikoniska metalbandet Sepultura. Efter interna strider lämnade Max bandet 1996 och har sen dess skapat ett flertal akter. Bland annat Cavalera Conspiracy med sin bror, men det är Soulfly som har hans huvudband.

Annons ▾

Det blev naturligt att lyssna på Soulfly

Min personliga relation till Soulfly och Max Cavalera är stor då jag i slutet av 90-talet började lyssna på Sepultura och tog albumet Roots till mitt hjärta. Max var en tonårsidol och jag glömmer aldrig alla de timmar jag spenderade på att titta på en livespelning på låten Attitude från Rock Am Ring 1996.

Att jag i samma veva fick reda på att Sepultura just hade splittrats störde mig inte jag var helt förtrollad av bandets tuffa och aggressiva musik. När nyheten att Max Cavalera bildat Soulfly var det ett naturligt steg att fortsätta lyssna på min brasilianske hjälte. Och när det självbetitlade albumet släppte 1998 kändes det som en fortsättning på Roots.

Men lågan började sakta att slockna, när jag som 21-åring åkte till Hultsfred 2004 var Soulfly ett av bandet jag skulle se. De hade då släppt det fjärde albumet Prophecy och var precis som föregångaren 3 ett svagt album. 2006 slutade jag lyssna på bandet efter att återigen sett dem på Hultsfredsfestivalen samma år.

Ett snabbt tempo från start till stopp

Trots att jag för ca 13 år sen tappade intresset för Soulfly så tog jag emot nyheten om deras kommande konsert i Örebro med stor glädje. Nu skulle en av mina stora idoler stå på scenen i min hemstad. Men vad skulle jag förvänta mig så här efter 20 år?

Det jag fick se var en snabb och tung spelning som höll samma tempo från start till stopp. Bandet gick på scenen runt klockan 21:15 och inledde med spåret The Summoning från senaste albumet Ritual. En låt jag lyssnat sönder de senaste dagarna. Den kändes svag som ett startnummer och Max Cavalera upplevdes som trött.

Men ju mer konsert gick ju bättre blev det, Soulfly spelade flera bra alster från de tidiga skivorna. Publiken fick bland annat höra Bleed, Jumpdafuckup och kanske bandets bästa låt Eye for an Eye. Man spelade även Ritual och Dead Behind the Eyes från det senaste albumet.

Max Cavalera har gått vidare från Sepultura

Det som slog mig efter konserten var att Max Cavalera kändes mycket gladare än vad han tidigare vart. Vokalisten som snart, den 4 augusti för att vara korrekt fyller 50 år är känd för sitt aggressiva scenspråk där han skriker ut sin vrede.

Men ikväll känns Max mer som en mysig rockgubbe som gång på gång uppmanar publiken att heja på Soulfly. Han har faktiskt hela tiden bra kontakt med publiken. Även om han upplevs trött backas han upp av bra musiker och det låter bra live. Bland annat spelar hans son Zyon Cavalera trummor och är riktigt bra.

När konserten är slut hör jag hur några i publiken skriker Roots och utanför uttrycker sig en av besökarna, ”varför spelade de inte Roots Bloody Roots”. Låten som är Sepulturas bästa verk och skapad av just Max.

Sist jag såg Soulfy 2006 spelade de fortfarande gamla Sepulturalåtar, Bland annat Roots Bloody Roots och Refuse/Resist. Och det verkar som publiken fortfarande förväntar sig att höra dessa låtar. De kanske också ska gå vidare och släppa Sepultura, för det verkar som Max Cavalera iaf har gjort det.

Foto: Martin Avedal – Örebro Tribune

Så bra var konserten
  • Ljud
  • Ljus
  • Scenspråk
  • Låtval
  • Publik
3.4

FIKK - För att alla behövs