Örebro Futsal Club

Allt fler unga intresserade av att arbeta som polis

Allt fler unga kan tänka sig att arbeta som polis. Detta framgår i en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Polisförbundet i Sverige.

· Publicerad: 2 september 2019 · 15.30.
Arkivbild: Martin Avedal

Närmare fem av tio unga mellan 18-30 år kan tänka sig att bli polis. Detta visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Polisförbundet i Sverige. Polisen presenterade resultatet av undersökningen is lutet av förra veckan.

— Det är glädjande att så många unga kan tänka sig en karriär inom polisen. Eftersom vi ska växa och bli närmare 40 000 anställda till 2024 arbetar vi hårt för att attrahera kompetenta och engagerade nya medarbetare, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Annons ▾

Vill arbeta som polis om arbetsvillkoren är rätt

Nästan var fjärde ung vuxen i åldern 18–30 år uppger att de absolut har övervägt att bli polis. Var femte person angav också att de har övervägt att bli polis om arbetsvillkoren var de rätta.

Bland de tillfrågade var de främsta drivkrafterna att söka sig till polisen i framtiden högre löneläge, bättre arbetsvillkor och att polisen får mer resurser.

— Redan nu har vi fler sökande än någonsin till polisutbildningen och vi fortsätter det arbetet för att få ännu fler att söka, påpekar Thornberg.

Och polisen har de senaste åren fått fler ansökande till polisutbildningarna i Sverige. Under 2018 var det över 15 000 som ansökte och av dem kom 591 st från Örebro Län. Även fler kvinnor söker sig till polisutbildningarna.

Ska växa till 40 000 polisanställda

— Vi har lagt ner ett stort arbete på att stärka polisens ställning som en attraktiv arbetsplats. Det har bland annat gjorts en stor satsning på polislönerna i senaste avtalsperioden. Vi ska också växa till närmare 40 000 polisanställda till slutet av 2024, säger Thornberg.

— Det ökar förutsättningarna både för att bekämpa den grova brottsligheten och för att arbeta mot de brott och den otrygghet som finns i medborgarnas vardag, avslutar Anders Thornberg med.

FIKK - För att alla behövs