Örebro Futsal Club

Musikkrönika 2019 – brett utbud trots färre aktörer

Ett nytt årtionde har anlänt och här kommer en summering av musikåret 2019 i Örebro, plus en lista med de 15 bästa låtarna från 2010-talet.

· Publicerad: 2 januari 2020 · 22.43.

Hej och välkommen 2020, ett nytt decennium är äntligen här. Kan ni tänka er att det var 20 år sen vi firade ett millennieskifte. 20 år sen vi lämnade 1900-talet bakom oss, ett av de århundraden som betytt mest för både kultur och musik. Speciellt la efterkrigstiden grunden för utvecklingen av populärmusiken.

Så vad har då 2000-talet erbjudit oss? Genom datorer och internet har spridning av musik blivit billigare och enklare. Plattformar som Youtube och spotify har bidragit till att spridningen av musik har blivit bättre. Men samtidigt har 2010-talet visat oss att idag är låten större än artisten och att lika fort som en artist kom lika fort kan denne försvinna.

Annons ▾

Brett utbud trots färre aktörer

Vad säger då detta om musikutbudet i Örebro under 2019. Inte så mycket kanske förutom om att kartan hela tiden ändras om och trots ett stort utbud finns det färre aktörer i Örebro som arrangerar spelningar.

Under 2019 växte Live at heart ut till att bli mer av en fullblodad festival med brett utbud och fler intressanta akter från olika musikgenrer. Festivalens klimax var när de gamla kultbandet Lolita Pop spelade under festivalens första dag. Även att låta stora aktörer som United Stage få tillgång till en egen scen är ett vinnande koncept.

Frimis salonger fortsätter att vara den ledande nattklubbsscenen med både nationella och internationella artister som uppträdde på deras scenen. 2019 besökte både Flogging Molly och Soulfly Frimis. Under sommaren kunde man även njuta av musik i parken på Frimurarholmen.

Sommaren överlag kändes dock svag, inga större konserter ägde rum under 2019 och det vara bara Stadsträdgården och Tjo i Tjögsta som höll flaggan i topp och erbjöd Örebroarna bra spelningar under bar himmel.

Topp 5 konserter i Örebro under 2019

I sin helhet, trots ett flertal bra konsert känns ändå 2019 som ett svagt musikår i Örebro. Ett par internationella akter och några stora svenska namn har varit på besök men man hade ändå önskat mer, speciellt under sommaren.

Här kommer i alla fall mina topp 5 bästa konserter under 2019. Något självklart namn finns säkert med men hoppas listan överraskar i sin helhet.

5: Estraden – Ritz Nightclub

4: Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco – Stadsträdgården

3: Soulfly – Frimis Salonger

2: The Magnettes – Tjo i Tjögsta

1: Lolita Pop – Live at Heart

De bästa låtarna under 2010-talet

Vi har ju som sagt klivit in i ett nytt årtionde och bakom oss lämnar en tid som bestått av mycket ny musik i olika formar. Unga artister har genom internet slagit igenom och stora festivaler med enbart elektronisk dansmusik och lockat flera tusen besökare.

Men vilka låtar har varit bästa under förra årtiondet. Jag själv har flera personliga favoriter och jag har nu försökt sammanställa vilka 15 låtar som är bäst från årtionde 2010.   

Jamaica – I Think I like U 2 (2010)

The Naked and Famous – Young Blood (2010)

Collage – A real Hero (2010)

Mac Miller – Knock Knock (2010)

Korn – Narcissistic Cannibal (2011)

Sibelle Attar – Alcoholics (2012)

Wild at Heart – Darling (2012)

Jake Bugg – Lightning Bolt (2012)

Nicole Sabouné – I Surrender (2014)

Walk the Moon – Shut up and Dance (2014)

Motionless in White – Reincarnate (2014)

Little Jinder – Vita bergets klockor (2014)  

Refused – Elektra (2015)  

Håkan Hellström – Din Tid Kommer (2016)

Baby Metal – Karate (2016)

INVSN – Love (2018)

Martin Avedal – Örebro Tribune

FIKK - För att alla behövs