World Global IPTV

Så gick det på Oscarsgalan 2020

Natten mot måndagen gick den 92:a upplagan av Oscarsgalan, den stora vinnaren på årets gala blev sydkoreanska Parasit som vann fyra stycken statyetter.

· Publicerad: 10 februari 2020 · 19.59.
Oscar

Det skrevs filmhistoria när den sydkoreanska filmen Parasit vann fyra filmer på den 92:a upplagan av Oscarsgalan. Galan ägde rum natten mot måndagen och här kommer en sammanfattning av de största vinnarna.

Det blev förhandsfavoriten Parasit som tog hem priset för bästa film när Oscarsgalan gick av stapeln i natt. Filmen vann även pris för bästa utländska film, bästa originalmanus samt att regissören Bong Joon Ho fick pris för bästa regi.

Annons ▾

Jokern och Judy prisade de Oscarsgalan

De tyngsta skådespelarpriserna gick till Jokern och Judy. Där Joaquin Phoenix vann pris för bästa huvudroll som den ikoniska serietidningsskurken Joker. Renée Zellweger vann pris för sitt porträtt av den legendariske skådespelerskan Judy Garland i filmen med samma namn.

På birolls fronten tog Laura Dern hem priset som advokaten Nora Fanshaw i Marriage Story med Brad Pitt vann en Oscar för rollen som stuntmannen Cliff Booth i Once Upon a Time in Hollywood.

Som vanligt finns det alltid en förlorade på årets gala. Jokern var nominerad i elva kategorier men tog ändå hem två priser. Galan största förlorare blev The Irishman som trots tio nomineringar inte tog hem en enda statyett.

Det är även noterbart att Scarlett Johansson var nominerad för både bästa kvinnliga huvudroll samt biroll men gick ändå hem utan någon statyett i natt.

Ett par av vinnarna på Oscarsgalan

Bästa film
Parasit

Bästa regi
Bong Joon Ho för Parasit

Bästa kvinnliga huvudroll
Renée Zellweger för Judy

Bästa manliga huvudroll
Joaquin Phoenix för Joker

Bästa kvinnliga biroll
Laura Dern för Marriage Story

Bästa manliga biroll
Brad Pitt för Once Upon a Time in Hollywood

Bästa originalmanus
Bong Joon Ho & Jin Won Han för Parasit

Bästa manus på annan förlaga
Taika Waititi för Jojo Rabbit

Bästa scenografi
Once Upon a Time in Hollywood

Bästa foto
Roger Deakins för 1917

Bästa utländska film
Parasit  

Bästa originalmusik
Hildur Guðnadóttir för Joker

FIKK - För att alla behövs