Örebro Futsal Club

Nya regler ska göra det enklare att klara körprovet

Det ska bli enklare att klara av körprovet, därför inför Trafikverket ett flertal ändringar som börjar gälla den 1 mars 2020.

· Publicerad: 28 februari 2020 · 12.55.
Arkivbild

Trafikverket meddelade under fredagen att från och med den 1 mars förlängs giltighetstiden för godkänt teoriprov från 2 till 4 månader för personbil.

Samtidigt blir bokningen enklare och mer flexibel. En annan förändring är att teoriprovet ska vara godkänt innan körprovet. Syftet med att förlänga giltighetstiden för godkänt teoriprov är att blivande förare ska ges mer tid för utbildning vid ett underkänt körprov. 

Annons ▾

— Genom att giltighetstiden förlängs för ett godkänt teoriprov från två till fyra månader hoppas vi att fler satsar på att utbilda sig mer innan de genomför omprov för körprov. Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Det ska bli enklare att boka

En annan nyhet är att prov kan bokas mer flexibelt än tidigare. Det blir nu möjligt att boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom. Det går också att boka teoriprovet på en ort och körprovet på en annan ort via Trafikverkets bokningstjänst på webben.

— Vi vill underlätta för våra kunder så att de kan lägga upp sin utbildning på bästa sätt. Det är viktigt att hålla ihop teori och körning under hela utbildningen, säger Kristina Hagberg.

Man ska få godkänt på teoriprov innan körprovet

För att öka möjligheterna att lyckas med körprovet införs samtidigt krav på att teoriprovet ska vara godkänt innan körprovet. Tidigare erfarenheter visar att om körkortstagaren har förstått de teoretiska delarna, och fått godkänt på teoriprovet, ökar möjligheterna tydligt att lyckas med det praktiska provet.

Av de som tog körkort för personbil 2019 och som först fick sitt teoriprov godkänt och därefter gjorde körprovet fick 53 procent godkänt på körprovet. För de som gjorde körprov efter ett underkänt teoriprov var motsvarande siffra endast 29 procent. Denna skillnad har ökat med åren.

FIKK - För att alla behövs