Strejken avblåst – parterna är nu överens

Kommunal blåser av strejken, detta kunde fackförbundet under onsdagen meddela. Parterna har nu kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

· Publicerad: 17 april 2024 · 17.06.
Arkivbild

Fackförbundet Kommunal kunde under onsdagen meddela att strejken är avblåst. Detta då partnerna nu har kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

— Idag har Kommunal accepterat medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Hur ser det nya avtalet ut?

Det var den 8 april förra veckan som Kommunal varslade om strejk efter att förhandlingarna om ett nytt avtal strandat. Idag säger Kommunal och SKR samt Sobona ja till medlarnas bud och varslet om konflikt är avblåst.

Det nya avtalet ska bland annat innehålla högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. Parterna har också tagit steg framåt för långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider. Avtalet gäller 12 månader och berör cirka 550 000 anställda.

— Jag är nöjd över att vi lyckas teckna ett avtal där parterna tillsammans ska ta fram långsiktiga lösningar på de stora problemen medlemmarna upplever med dagens lönesystem och bristen på hållbara arbetstider. Hade motparten däremot varit mer lyhörd hade vi inte behövt varsla om konflikt för att uppnå det här resultatet, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

FIKK - För att alla behövs