Så påverkas kommuns verksamheter efter nya Covid-19 råden

I tisdags infördes lokala allmänna råd i Örebro på grund av Covid-19, idag kunde Örebro Kommun presentera hur detta påverka deras verksamheter.

· Publicerad: 5 november 2020 · 14.28.
Arkivbild - Örebro - Kommun - Rådhuset
Arkivbild

I tisdags kom beskedet att lokala allmänna råd infördes i Örebro på grund av ökad Covid-19 smitta. Idag kunde Örebro kommun presentera hur detta påverkar de kommunala verksamheterna.

Invånarna kan på kommunens hemsida ta del av de åtgärder och beslut med anledning av de lokala allmänna råden. Informationen kommer att uppdateras löpande. Vissa verksamheter kommer att stängas medan andra begränsar antalet besökare.

Annons ▾

Måste begränsa spridningen av Covid-19

— Att begränsa smittspridning och samtidigt också se till konsekvenserna för medborgarna och våra medarbetare är av största vikt för Örebro kommun. Det känns väldigt bra att vi utförligt har gått igenom de beslut som behöver fattas och noga bedömt risker och konsekvenser.

— Jag är stolt över det ansvarstagande, eftertanke och det långsiktiga perspektiv som våra medarbetare visar prov på, säger Anne Andersson kommundirektör Örebro kommun.

Konsthallen, fritidsgårdar och simhallar påverkas

Flera kommunala verksamheter påverkas av de nya råden. Till exempel kommer Konsthallen och Tekniska kvarnen att stängas fram till och med den 24e november.

Fritidsgårdarna är endast öppna för högstadieelever under den här perioden. De kommunala simhallarna och simundervisningen stängs för allmänheten under hela perioden men det finns möjligheter att boka för personer med stora behov av rehab.

— Vikten av tillgänglighet gör att Örebro kommuns Servicecenter kommer att fortsätta att hålla öppet men med max 10 personer i lokalen samtidigt. Det måste finnas många olika vägar in till kommunen, säger Anne Andersson kommundirektör.

Biblioteken fortsätter att hålla öppet men med flera delåtgärder, som till exempel begränsat besöksantal.

Inga nya beslut runt skolor

Förskola och skola har inte fattat några nya beslut med anledning av de lokala allmänna råden. Det är en av flera verksamheter med uppdrag att fortsätta som tidigare. Däremot påverkas förvaltningen av åtgärderna för till exempel bibliotek och badhus.

Det blir heller inget nytt besöksförbud på kommunens vård- och omsorgsboenden.

— Det görs ett stort arbete med örebroarnas bästa och minskad smittspridning i fokus. Alla verksamheter som fortsätter att ha öppet anpassar förstås sin verksamhet för att begränsa risken för smittspridning och hjälpa örebroarna göra rätt och följa de lokala allmänna råden som vi alla behöver ta stort ansvar för att följa, avslutar Anne Andersson med.

FIKK - För att alla behövs