Ökning av vinds- och källarinbrott i Örebro

Försäkringsbolaget If kunde i veckan släppa färska siffror som visar att vinds- och källarinbrott ökar i Örebro Län, främst drabbat är Örebro.

· Publicerad: 28 januari 2021 · 14.31.
Arkivbild

Inbrott i källare och på vindar ökar i Sverige. I Örebro län har anmälningarna gått upp och största staden Örebro är värst utsatt.
Det visar försäkringsbolaget Ifs kartläggning av färska siffror från Brå.

I torsdags förra veckan publicerade Brottsförebyggande rådet ny statistik över anmälda inbrott i bostäder och förråd. I måndags kunde försäkringsbolaget If presentera sin årliga analys av dessa siffror.

Annons ▾

I Örebro anmäldes 678 förrådsinbrott under år 2020. Det är betydligt fler än året innan (+57 procent).

En 30 procentig ökning av anmälningar

Antalet anmälda vinds- och källarinbrott har de senaste åren sett ett tydligt uppsving, som accelererade under 2020. Under förra året gjordes 30 procent fler anmälningar än året innan.

— Ifs egen inbrottsstatistik visar också en ökning av källar- och vindsinbrott. Det kan bero på att många arbetar hemma och att tjuvarna därför söker sig till mer obevakade områden. Det återstår att se om trenden håller i sig när fler återgår till kontoren, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Så ser statistiken ut i Örebro Län

Även över längre tid ökar antalet inbrott. Åren 2018–2020 anmäldes fem procent fler förrådsinbrott per hushåll i Örebro än åren 2013–2015. I till exempel Hallsbergs kommun har anmälningarna ökat betydligt (+39 procent).

Men det finns också exempel på kommuner i Örebro län där anmälningarna om vinds- och källarstölder minskat över tid. I till exempel Kumla har anmälningarna gått ner med 49 procent de senaste fem åren.

— En oroväckande trend vi ser är att allt fler inbrott sker när folk är hemma. Inbrottstjuvarna drar sig inte längre för att ta sig in också när någon är i hemmet. Därför är det viktigt att alltid ha låst ytterdörr, säger Jenny Rudslätt.

Så stoppar du tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
  • Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

FIKK - För att alla behövs