Så många från Örebro Kommun kommer att mönstra

Nu får alla ungdomar födda 2003 som svarat på mönstringsunderlaget besked om de kommer att kallas till mönstring eller inte.

· Publicerad: 18 mars 2021 · 17.01.
Arkivbild

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk kunde under torsdagen meddela att nu kommer beskedet gällande mönstring. Ungefär 16 000 ungdomar födda 2003 som svarat på mönstringsunderlaget kommer få besked om de har kallas till mönstring.

I Örebro Kommun kommer 247 ungdomar kallas, av de är 70 stycken tjejer och de övriga 177 killar. I Karlskoga ska 41 kallas till mönstring var av 28 killar och 13 tjejer. I Kumla är det stor majoritet killar som ska mönstra, då enbart 8 av 38 är tjejer.

Annons ▾

Hög svarsfrekvens på mönstringsunderlaget

Mönstringsunderlaget skickades i januari till drygt 104 000 ungdomar födda 2003, och över 96 procent av dem har svarat på frågorna. Av de ungdomar som lämnade godkända svar till mönstringsunderlaget har 16 000 valts ut för att mönstra. Själva kallelsen med datum och tid skickas ut till den som ska mönstra ungefär två månader innan mönstringsdagen.

De som efter mönstringen väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska och psykiska förutsättningar samt inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen.

Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Av de 16 000 som kallas att mönstra är det cirka 5 500 som kommer att genomföra grundutbildning med värnplikt. Första utbildningsstart för ungdomarna födda 2003 är sommaren 2022.

Den som inte kallas till mönstring, men som är intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt, kan precis som tidigare göra en egen ansökan, skriver plikt- och prövningsverket i ett pressmeddelande.

FIKK - För att alla behövs