Lådor med testkit utanför samtliga vårdcentraler i länet

Från och med den 24 maj finns testkit för egenprovtagning att hämta utanför varje vårdcentral i länet, man utökar med 26 lådor.

· Publicerad: 24 maj 2021 · 10.09.
Foto: Håkan Risberg – Region Örebro län

Region Örebro län gör det nu ännu lättare att testa sig för covid-19 utan att boka tid. Från och med den 24 maj finns lådor, där man kan hämta ett testkit för egenprovtagning, utanför samtliga vårdcentraler i länet.

— Utifrån läget där i fortfarande har stor samhällsspridning är det väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Annons ▾

Utökar med ytterligare 26 lådor

Lådan med testkit för egenprovtagning har hittills prövats på fem ställen i Örebro län och satsningen har fallit väl ut. Hittills har cirka 15 000 prover från lådan analyserats sedan de första fyra lådorna kom på plats den 26 april.

Nu utökar regionen med ytterligare 26 lådor. Från och med den 24 maj finns testkit för egenprovtagning att hämta utanför varje vårdcentral i länet under dagtid. I varje länsdel finns även minst en låda som är öppen till klockan 21.00 under kvällar och helger.

— Det här ökar möjligheterna att snabbt kunna testa sig för covid-19. Det gör också att man lättare kan hämta testkit till andra, till exempel sina familjemedlemmar, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

För att kunna använda erbjudandet att hämta testkit från en låda behöver man ha e-legitimation (bankID eller Freja eID Plus). Med hjälp av e-legitimationen kopplar man sitt prov till sig själv via 1177.se, där registreringen sker.

FIKK - För att alla behövs