Kulturkvarteret öppnas upp för allmänheten

Vid klockan 12:00 på onsdagen slår Stadsbiblioteket upp sina portar, det innebär att det nybyggda Kulturkvarteret öppnas upp för allmänheten.

· Publicerad: 28 juli 2021 · 08.52.
Arkivbild: Martin Avedal

Stadsbiblioteket slår idag upp portarna till sina nya lokaler i Kulturkvarteret. Den stora biblioteksflytten är klar, alla böcker och möbler är på plats. Vid klockan 12:00 öppnas det nybyggda Kulturkvarteret upp för allmänheten.

— Det här är vårt första stora steg för att göra kulturen tillgänglig för alla, säger Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret.

Annons ▾

— Vi är många som har väntat tålmodigt och länge sett fram emot detta. Vi är glada att äntligen kunna öppna biblioteket som en mötesplats, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef för Örebro bibliotek och kulturskola.

Biblioteket tar upp en tredjedel av Kulturkvarterets yta

Biblioteket och entrén om cirka 4400 kvadratmeter utgör nästan en tredjedel av Kulturkvarterets yta. Här finns många sittplatser och goda möjligheter att hålla avstånd. Huset öppnas stegvis precis som resten av samhället gör.

— Som vi har längtat efter att ta emot besökare och vi hoppas givetvis att många vill komma hit, men vi vill samtidigt undvika en anstormning med tanke på pandemiläget, förklarar Karin Beckman.

Utöver nya specialanpassade lokaler är den största förändringen i biblioteket att ungdomarna får en helt egen avdelning. Här finns en stor spelhörna och en åtta meter lång regnbågssoffa med panoramautsikt över Svartån. En annan förbättring är att det finns mycket fler studieplatser än innan – både bokningsbara grupprum och avskilda sittplatser med uttag för laddare.

Ett stort utbud för alla

På entréplan i biblioteket finns en stor barnavdelning med amningsrum och plats att parkera barnvagnen. Det finns även gott om sittplatser för att läsa sagor och flera rum för kreativt skapande. Närmast informationsdisken finns bland annat tidskrifter och talböcker.

Sorteringsverket, alltså den stora robot som tar emot återlämnade böcker, har glasväggar så att du kan se när dina böcker sorteras i rätt vagnar. Vuxenavdelningen fortsätter en våning upp med skönlitteratur och facklitteratur. På våning två finns även Seriebiblioteket och ungdomsavdelningen.

Redan i Kulturkvarterets entré finns dagstidningar, pocketböcker och snabblån. Här finns även en bemannad reception.

— Det är viktigt att alla känner sig välkomna och trygga i Kulturkvarteret, därför har vi anställt tre kulturvärdar som ska möta och hjälpa våra besökare. De är på plats om två veckor, berättar Karin Beckman.

Under sommaren har Kulturkvarteret öppet vardagar mellan 09-18. Bokinkastet på Nygatan är alltid öppet men med vissa begränsningar, arbetet med att skapa bättre tillgänglighet pågår.

FIKK - För att alla behövs