Årskrönika – Få ljuspunkter under ett nytt Coronaår

Örebro Tribunes årliga krönikor stod återigen Covid-19 i fokus, pandemin påverkade alla i samhället framför allt idrott och kulturen.

· Publicerad: 30 december 2021 · 15.44.
Foto: Martin Avedal

Ett nytt år står för dörren, ett gammalt har passerat. Precis som 2020 kom 2021 att domineras av Coronapandemin. Trotts ett fåtal ljuspunkter under året kom 2021 att sluta på samma sätt som det började, med smittspridning och restriktioner.

Men för att inte bli för upphängd på Covid-19 kommer årets krönika att se tillbaka på de få ljuspunkter som ändå ägde rum under året som gick. Självklart finns här också ett par tragedier, framför allt på den sportsliga sidan då Örebro blev av med ett elitlag.

Annons ▾

Sportsliga framgångar framför tomma läktare

Året inleddes med en stor sportslig framgång för ÖSK bandy, laget vann Allsvenskan överlägset och skulle avancera till Elitserien. När säsongen på nytt drog igång under hösten skulle dock verkligheten komma ikapp, ÖSK Bandy har vid årsskiftet bara tagit två poäng då man spelat två oavgjorda och förlorat de övriga 14 matcherna.

I hallen bredvid spelar Örebro Hockey som under första halvan av året skrev historia, framför tomma läktare. Laget slutade topp 6 i tabellen och fick möta Leksand i kvartsfinalen. En serie där man totalt körde över dalmasarna. Men i semifinalen blev de kommande mästarna Växjö för svåra och slutspelsäventyret var över för Örebro, den här gången.

Örebro Volley fortsatte att vara ett topplag i Elitserien under våren, men pandemin satte avtryck på klubbens ekonomi. Det blev tydligt att klubbarna i de mindre populära sporterna fick det tuffare. Men för volleybollen i helhet skulle ett uppsving komma under sommaren. Svenska volleybollandslaget med flera Örebrotjejer i truppen skulle charma och bjuda på underhållning när laget överraskade i Volleyboll-EM.

Sommaren bjöd på konserter och ett SM-Guld

Det var inte bara Volleybollandslagets framgångar som värmde under sommaren. Efter över ett år av restriktioner och uppskjutna event skulle kulturlivet sakta med säkert komma tillbaka. Under ett par sensommar-veckor hoppades man på att pandemin skulle avta och allt skulle bli som vanligt igen.

I slutet av juli drog det igång på allvar med flera konserter i och runt Örebro och länet. Örebro Tribune kunde bland annat beskåda förre Eurovisionvinnaren Loreen på Stadsträdgården. I början av september innan höstmörkret skulle inta Sverige ägde även Live at Heart rum, även om festivalen var i en kompakt form värmde den konsertsugna Örebroare.

Sommaren skulle också innehålla ett efterlängtat SM-guld, tyvärr skedde det i skuggan av en tragedi. Den 8 juli kraschade ett flygplan med fallskärmshoppare på Örebro Flygplats, en hemsk olycka som satte spår i staden. Ett par dagar senare spela Black Knights final i amerikansk fotboll, en final de vann och segern blev mer symbolisk än så, de några av spelarna kände offren i olyckan.

Hoppet som försvann när Corona tog fart igen

Under sommaren hade smittspridningen av Covid-19 saktat ner och när samhället sakta men säkert hade öppnas upp kom det i slutet av september ett efterlängtat besked. Restriktionerna slopas och publiktaken på eventen försvinner. Senare under hösten kom även beskedet att Covidpass skulle börja användas vid sammankomster i Sverige.

Detta mottogs av glädje från publik och arrangörer, artister kunde återigen spela på utsålda nattklubbar och konsertanläggningar. Svenska ishockeyligan kunde på nytt börja fylla upp sina arenor. Det betydde att den tystnad som ekat i Behrn Arena under våren nu försvann när publiken på nytt var välkomna tillbaka.

Men det hopp som hade skapat skulle ändå försvinna, runt jul kom beskedet att restriktionerna var tillbaka. Smittan hade på nytt tagit fart och trots vaccin och Covidpass vart fler smittade. Veronica Maggios spelning på Frimis Salonger den 19 december blev den sista stora spelningen i Örebro innan restriktionerna kom tillbaka.

Fotbollens vara och icke vara

Vilken är den största sporten i länet, den frågan har jag ställt mig många gånger de senaste åren. Det är tydligt att ishockeyn i Örebro har tagit stora andelar från fotbollen, och nästa säsong kommer staden vara utan ett herrlag i den högsta serien i Sverige.

Fotbollsfanan i Örebro kommer att få bäras upp av stadens damlag. KIF Örebro kunde på nytt säkra allsvenskkontrakt även om säsongen böljade i resultaten. Damallsvenskan är hotad utifrån, under året har många profiler lämnat serien för spel utomlands, framför allt England. KIF förlorade sin målspruta Karin Lundin och frågan är om laget kan fortsätta konkurrera med klubbarna i serien när de bästa lockas utomlands eller till storstadsregionerna.

Det finns ingen som undgått att ÖSK Fotboll åkte ur herrallsvenskan i år. Och på sättet man åkte ur, 20 förluster och man tog enbart poäng i 10 matcher, även dem var fyra segrar. Detta är ett katastrofår för ÖSK, och frågan på nytt ställs, var står fotbollen i Örebro? Tittar man runt om i länet är svaret tydligt.

När Allsvenskan drog igång på nytt under våren fanns ett till lag från länet i serien. Efter 23 års frånvaro var klassiska Degerfors tillbaka, det går inte undkomma att säsongen var en bergodalbana men tillslut grejade klubben ett nytt kontrakt. Och för att sprida mer salt i såren vann laget även de bägge derbyna mot ÖSK. Nästa säsong kommer den som vill se allsvensk fotboll i Örebro län få åka till Degerfors.

Gott Nytt år, Örebro Tribune

FIKK - För att alla behövs