USÖ får ta del av mångmiljonsatsning i pilotprojekt

Universitetssjukhuset i Örebro får ta del av mångmiljonsatsning i ett pilotprojekt inom barncancer, bröstcancer och äggstockscancer.

· Publicerad: 5 mars 2022 · 22.01.
Arkivbild: Martin Avedal

Universitetssjukhuset Örebro deltar i ett pilotprojekt som fått 16 miljoner kronor för implementering av precisionsmedicin. Detta kunde man skriva om i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagen.

— Vår regering tilldelar Genomic Medicine Sweden, GMS, medel för att fortsätta utvecklingen av cancerdiagnostik, säger Gisela Helenius, molekylärbiolog.

Annons ▾

Nationell satsning inom genomisk medicin

Samarbetsprojektet GMS är en nationell satsning inom genomisk medicin och precisionsmedicin där samverkan är centralt. Precisionsmedicin innebär en individanpassad diagnostik och behandling. Projektets mål är att det ska vara en jämlik vård över hela landet.

— Hos oss deltar vi aktivt i bröst- och äggstockscancer-projekten genom att vi utför en bred genomisk karaktärisering. Det innebär att vi undersöker tumörernas DNA med sekvenseringsteknik på dessa typer av cancer, säger Gisela Helenius, molekylärbiolog på laboratoriemedicinska kliniken.

För boende i länet innebär det att de får tillgång till den modernaste diagnostiken. Det kan också innebära att de får chans att delta i kliniska prövningar för nya cancerläkemedel.

– Pilotprojektet kommer att hålla på under året och därefter hoppas vi att det blir en del av den ordinarie rutindiagnostiken, säger hon.

Detta är Genomic Medicine Sweden

Genomic Medicine Sweden är en nationell satsning inom genomisk medicin och precisionsmedicin. Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet deltar i samarbetsprojekt tillsammans med universitetssjukhusen och universiteten i Göteborg, Lund, Linköping, Umeå, Uppsala och Stockholm.

FIKK - För att alla behövs