Kommunledningens uttalande om upploppet i Sveaparken

Örebro Kommuns kommunledning kunde under lördagen skicka ut ett uttalande om det upplopp som ägde rum i Sveaparken under långfredagen.

· Publicerad: 16 april 2022 · 14.01.
Foto: Martin Avedal

Under påskafton skickade kommunledningen i Örebro Kommun ut ett uttalande angående det upplopp som ägde rum i Sveaparken. Bland annat fördömer man de som valde att använda våld istället för fredliga medel.

Det var under långfredagen som en konfrontation mellan demonstranter och polis inträffade i Sveaparken. Detta i samband med att den danske högerpolitikern Rasmus Paludan skulle besöka Örebro.

Annons ▾

Uttalande från kommunledningen efter gårdagens händelse

— Vi i kommunledningen i Örebro fördömer det våld som har riktats mot polisen och polisens medarbetare i samband med att de i sin tjänst försvarade demokratiska rättigheter och skyddade örebroarna. Flera poliser skadades och flera fordon blev utbrända och förstörda. En attack mot polisen är en attack mot det fria och öppna samhället. 

Att någon känner ett behov av att bränna koranen under ramadan är förkastligt och vi förstår ilskan det väcker hos människor. Men det finns inget försvar för dem som valde att ta till våld. Våld är alltid fel väg att gå. Vi fördömer de som attackerade poliser, som brände bilar, som skapade rädsla och otrygghet.  

Vi vill tacka dem som försökte mana till lugn och tog initiativ till fredliga manifestationer och protester. Även moskén i Vivalla uppmanade människor att sansa sig och att hålla sig borta från manifestationen.  

Våld är aldrig vägen framåt. Vi tänker på de poliser som skadades i tjänsten och hoppas att de får bra stöd och att de under omständigheterna mår bra. Vi är tacksamma för deras arbete och vill uttrycka vårt stöd.

Följande personer står bakom uttalandet, John Johansson (S) Jimmy Nordengren (C) och Håkan Stålbert (KD).   

Bilder från de utbrända polisbussarna. Foto: Martin Avedal

FIKK - För att alla behövs