Örebro Kommun skapar promenadvänliga sommargator

Lek och mötesplatser får större utrymme i staden när Örebro kommun omvandlar två gator för biltrafik till gång-och cykelvägar under sommaren.

· Publicerad: 30 maj 2022 · 17.18.
Konceptskiss av sommargatan vid Fisktorget

I sommar kommer centrala Engelbrektsgatan vid Fisktorget, samt Manillagatan vid Oskarsparken, omvandlas till promenadvänliga sommargator med tema hållbarhet. Här kommer bilar få lämna plats åt mötesplatser med spännande aktiviteter.

— Lek och mötesplatser får större utrymme i staden när Örebro kommun omvandlar två gator för biltrafik till gång-och cykelvägar under sommaren 2022 i samband med Open Art, srkvier Örebro Kommun

Annons ▾

Sommargatorna öppnar i samband med Open Art

Den 7e Juni stänger kommunen av båda gatorna för biltrafik för att kunna jobba med sommargatorna som öppnar i samband med Open Art den 18e Juni. Under hela arbetstiden kommer det vara möjligt att gå och cykla genom gatorna, det kommer även vara öppet för räddningstjänsten att köra genom Engelbrektsgatan.

Fisktorget kommer att omvandlas till en mötesplats där människor är i centrum. Vi har omvandlat denna plats tidigare t.ex. med Rosa gatan, vi testar nu ett nytt koncept där vi pyntar gatan med bänkar, hängmattor, ett stort konstverk, en hinderbana, urnor med sommarblommor och klätterväxter.

Agenda 2030 kommer även synliggörs

Gatan ramas även in med skyltar som informerar om vägen till vårt hållbara Örebro, genom Örebro kommuns program för hållbar utveckling. Programmet är Örebro kommuns utvecklingsagenda med mål för 2050 och delmål för 2030.

Även Agenda 2030 synliggörs, med vimplar över gatan. Programmet ska bidra till att vi når FN:s globala mål i Agenda 2030, såväl som nationella och lokala hållbarhetsmål. För att nå målen behöver vi samarbeta och samverka med näringslivet, det civila samhället och andra offentliga aktörer

När Manillagatan gjordes om till sommargata 2019 så var det en succé och det blir därför en favorit i repris med bygglek för barnfamiljer. Gatan kommer även att fyllas med odlingar med ätbara växter, trästockar att sitta på och ett konstverk som uppmuntrar till skateboarding.

FIKK - För att alla behövs