Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage efter det upplopp som ägde rum i Sveaparken i Örebro under påskhelgen, detta skriver polisen på sin hemsida.

· Publicerad: 3 juni 2022 · 12.52.

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage efter kravallerna i Sveaparken under påskhelgen. Detta kunde åklagarmyndigheten samt polisen i Örebro meddela om under fredagen.

— Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare.

Annons ▾

De fyra männen kunde identifieras på videofilmer

Det var under långfredagen som den danske politikern Rasmus Paludan skulle besöka Örebro. Hans syfte var att bland annat bränna Koranen. Demonstrationen skulle hållas i Sveaparken men fick avbrytas pga ett upplopp som ägde rum.

Nu kan man meddela att fyra unga män blivit åtalade för grovt blåljussabotage. Samtliga av männen som alla är hemmahörande i Örebro kunde identifieras på videofilmer. Männen har varit häktade sedan den 2 maj 2022, skriver polisen.

En särskild grupp har skapats efter upploppet

Efter upploppet i Sveaparken har Polisregion Bergslagen en särskild grupp som arbetar med utredningar kopplat mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott i samband med upploppet.

— Arbetet med att identifiera personer som aktivt deltagit i våldsamheterna går fortsatt framåt och vi har ett gott utredningsläge, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Det här är det första åtalet som rör upploppet i Örebro under påskhelgen. I ett annat ärende är ytterligare fyra män häktade. Där väntas åtal senare i juni.

— Att vi nu har det första ärendet som går till åtal visar att vi är på rätt väg i arbetet med att bygga bra utredningar som leder till åtal och lagföring, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

 

FIKK - För att alla behövs