Polisen varnar återigen för telefonbedrägerier

Polisen går ut med varning gällande telefonbedrägerier, detta då man återigen ser att detta typ av brott ökar i Örebro Län.

· Publicerad: 7 juli 2022 · 15.28.

Polisen skriver på sin hemsida att under de två senaste veckorna har de sett en ökning av telefonbedrägerier. Den här gången handlar det om personer som uppger att de ringer från ett inkassobolag.

— I de här fallen är det framförallt äldre personer som har blivit utsatta, den äldsta är 89 år, skriver polisen på sin hemsida.

Annons ▾

Så här går bedrägeriet till

En person ringer upp och utger sig för att komma från ett Inkassobolag och att man har en skuld av något slag, ofta en skuld gällande en mobiltelefon.

Man säger att man ska hjälpa till att lösa denna skuld och man säger också att man kommer att bli skickad till Kronofogden om skulden inte löses.

Man ”kopplar” över samtalet till den utsattas banks säkerhetsavdelning som ska hjälpa till att reglera skulden genom att den utsatta ska swisha eller föra över stora summor pengar. Allt detta är alltså bluff och den utsatta blir av med stora summor pengar.

Tips från polisen gällande telefonbedrägerier

Seriösa företag eller banker ringer aldrig upp en kund och beter sig på det här sättet. Om du tycker att samtalet känns konstigt, lägg på luren.

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

FIKK - För att alla behövs