Kumla kommun satsar på nya laddplatser för elbilar

Kumla kommun och Kumbro satsar på nya laddplatser för elbilar, detta ska gynna både kommunens invånare och turister som besöker Kumla.

· Publicerad: 16 juli 2022 · 19.21.

Kumla kommun och Kumbro satsar på nya publika laddplatser på flera platser runt om i Kumla kommun. Detta kunde man skriva om i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagen.

Initialt ska det handla om 10 laddplatser, men det kommer tillkomma ytterligare platser under året. Investeringen blev möjlig tack vare medel från Klimatklivet. Detta är en insats som kommer gynna både kommunens invånare och de turister som besöker staden.

Annons ▾

— Satsningen på laddplatser är en del av kommunens långsiktiga arbete med att minska Kumlas påverkan på klimatet. I takt med att andelen elbilar i Sverige och i vår kommun har ökat såg vi ett tydligt behov som vi ville möta upp, och det känns extra roligt att platserna redan är i gång nu i dessa semestertider så att laddplatserna kan komma både invånare och turister till del, säger Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla kommun.

Bilister laddar bilen genom en app

Laddarna har en effekt på upp till 22 kW och modellen är en så kallad destinationsladdare. Det är två laddplatser per laddare. Opigo är leverantören och bilisten laddar sin bil genom att använda appen EVcore. Förfarandet liknar hur betalningen av en parkeringsavgift brukar ske via appar.

— Vi på Kumbro har ett uppdrag att hjälpa våra ägarkommuner med att få fram nya laddplatser för elbilar och tack vare Klimatklivet kunde vi få till den här satsningen i Kumla. Förhoppningsvis kan dessa laddare göra vardagen lite lättare för alla kumlabor som har en elbil, säger Peter Lilja, vd för Kumbrokoncernen.

Kumla kommuns nya laddplatser
Kumlahallen1 laddare 2 laddplatser
Djupadalsbadet3 laddare6 laddplatser
Stadshuset1 laddare2 laddplatser

Elen levereras från Kumbro Vind

Kumbro Vind har totalt 16 vindkraftverk. Energin som produceras går till att elektrifiera Örebro kommuns och Kumla kommuns verksamheter som bland annat innefattar skolor, förskolor och äldreboenden.

 

FIKK - För att alla behövs